Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 09-12-2007, 14:16   #10 (permalink)
Mazda 6
World Wide Poster

Το avatar του χρήστη Mazda 6

Περιοχή: ΧΑΝΙΑ
Mazda 6 is on a distinguished road
Προεπιλογή Απάντηση: Διατροφή και Άσκηση (Bodybuilding style)

Όλοι λέμε Θέλω να βάλω όγκο και Θέλω να βάλω μυς.

Που οφείλεται όμως ο όγκος και οι μυς που βάζουμε: Η μυϊκή υπερτροφία, που λέμε, για να υπάρξει πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλες συνθήκες, όπως η προπόνηση με βάρη και η ανάλογη διατροφή.

Αφού υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, θα έχουμε υπερτροφία και συνεπώς ανάπτυξη. Δηλαδή οι μυς θα αυξάνουν την διάμετρο τους και την χωρητικότητα τους για περισσότερο γλυκογόνο και θρεπτικά στοιχεία και νερά (βλέπε άρθρα για πρωτεΐνη και υδατάνθρακες), ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην ένταση της προπόνησης.

Όμως ένας από τους παράγοντες για να συνεχιστεί αυτή η υπερτροφία είναι ότι θα πρέπει σε κάθε προπόνηση να κάνουμε περισσότερα από την προηγούμενη, δεν μιλάω για σετ, αλλά για βάρος και επαναλήψεις.
Με λίγα λόγια θα πρέπει να δυναμώνουμε στις ασκήσεις που χρησιμοποιούμε και να κάνουμε και την ανάλογη διατροφή. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε η υπερτροφία θα είναι τόση όση χρειάζεται για αυτά που ήδη κάνουμε.
Κι αυτό γιατί η δύναμη, η χρησιμοποίηση δηλαδή βαριών κιλών, δημιουργεί και μεγαλύτερη αιμάτωση (πρήξιμο), δηλαδή μεγαλύτερη, καλύτερη και γρηγορότερη μεταφορά θρεπτικών στοιχείων στους μύες μας!!!
Αν "κολλήσουμε" στα ίδια κιλά και επαναλήψεις και κάνουμε συνέχεια τα ίδια, τότε και η υπερτροφία (αύξηση μυών) θα μείνει στάσιμη. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να μας εμποδίσουν να ανεβαίνουμε στις προπονήσεις. Ένας από αυτούς είναι να υπερπροπονούμαστε, κάνοντας παραπάνω από όσα μπορούμε να αντέξουμε, σε σχέση με την ανάρρωση των μυών κατά την οποία συμβαίνει η υπερτροφία κατά το μεγαλύτερο μέρος της.

Γι αυτό διαφωνώ κάθετα με τα προγράμματα των γυμναστών στα γυμναστήρια τα οποία κάνουν μόνο υπερπροπόνηση σε άτομα, τα οποία δεν έχουν προπονηθεί ποτέ!!!
Και είναι γνωστά τα προγράμματά τους με 4 ασκήσεις π.χ. πλάτη, των 3 σετ από 12 επαναλήψεις το καθένα!!! Εγώ που είμαι 95 κιλά κάνω 5 ασκήσεις, 3 σετ των 8, και πάλι κουράζομαι πάρα πολύ!

Που θέλω να καταλήξω:
Όταν πάμε σε κάποιο γυμναστήριο και λέμε κάνε μου ένα πρόγραμμα για όγκο, πρέπει πρώτα να φτιάξουμε τη διατροφή μας και μετά να κάνουμε ασκήσεις όπως οι άρσεις θανάτου, οι πιέσεις πάγκου και τα καθίσματα με μπάρα, για να δώσουμε στο σώμα μας σκληρές ασκήσεις ώστε να δουλέψει σωστά.
Όταν λέμε θέλω να χάσω κιλά ή λίπος, πρέπει και πάλι να φτιάξουμε τη διατροφή μας πάνω απ’ όλα. Έπειτα να κάνουμε πολύ διάδρομο, ή κάποιας μορφής αερόβια άσκηση.
Όχι όμως περπάτημα ελαφρό ή στατικό ποδήλατο και να κοροϊδευόμαστε. Πρέπει η αερόβιά μας να έχει ρυθμό, έτσι ώστε να ανεβάσουμε παλμούς και το σώμα μας να καίει θερμίδες.
Τα βάρη σε αυτή τη φάση τα κάνουμε για να μπουστάρουμε το μεταβολισμό μας και κυρίως για να ξοδέψουμε τα ενεργειακά μας αποθέματα, πριν κάνουμε αερόβια, ώστε όταν μετά τα βάρη κάνουμε διάδρομο, εκεί να ξοδέψουμε λίπος ως ενέργεια.

Μέσα λοιπόν από την μυϊκή υπερτροφία, μας δίνονται περισσότεροι μυς, οι οποίοι είναι το καλύτερο λιποτροπικό. Η καλύτερη «μηχανή» καύσης λίπους για τη περίοδο της γράμμωσης. Αυτός είναι ο ρόλος του όγκου στους Bodybuilders.
Μην έχετε αυταπάτες όμως!!! Είναι πολύ δύσκολο να «φουσκώσετε» που λένε τα άτομα έξω από το χώρο! θέλει δουλειά, κόπο, χρόνο και θυσίες.
Και μένω στο θέμα όγκος, γιατί πρέπει να έχεις όγκο να γραμμώσεις. Όταν είσαι 1,80 και 75 κιλά και πας γυμναστήριο και του λες «θέλω να γραμμώσω»… τι να γραμμώσεις;! Τα κόκκαλα;! Γραμμώνω σημαίνει, καίω λίπος και παράλληλα, διατηρώ όσο περισσότερους μυς, που απέκτησα στον όγκο, μπορώ!

Αυτά τα γενικά όσον αφορά το κεφάλαιο «Άσκηση». Θα ακολουθήσουν προγράμματα και επεξηγήσεις, για άντρες και γυναίκες, για όγκο και γράμμωση.

Σταύρος

Πηγή:Bodybuilder.gr (και ειδικότερα τα άρθρα του μέλους και πρώην mod, Brawny)

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Mazda 6 : 09-12-2007 στις 14:27.
Ο χρήστης Mazda 6 δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση