WORLD.gr
Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Connect

WORLD.gr > My World > Hobbies > Αυτοκίνηση
Μεγάλες Αλήθειες
Οι Η.Π.Α. παράγουν το 19% της παγκόσμιας ποσότητας σκουπιδιών, με τον μέσο Αμερικανό να είναι πρώτος στην παγκόσμια κατάταξη (2 κιλά ημερησίως).

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 28-02-2008, 16:53   #1 (permalink)
...
 
Εγγραφή: Nov 2007
Μηνύματα: 1.930
fineas is on a distinguished road
Προεπιλογή Το λεξικό της αυτοκίνησης

Έχεις αποφασίσει επιτέλους να κάνεις την μεγάλη κίνηση και να αποκτήσεις ένα καινούριο αυτοκίνητο. Έχεις διαβάσει, έχεις ρωτήσει, έχεις ενημερωθεί κι έχεις καταλήξει σε 1-2 μοντέλα που προτιμάς. Πηγαίνεις σε ισάριθμες αντιπροσωπείες για να δεις τα αυτοκίνητα από κοντά και να μάθεις ακόμη περισσότερα στοιχεία γι΄ αυτά. Και τότε αρχίζει ο εφιάλτης!
Ο πωλητής σε βομβαρδίζει με διάφορα περίεργα ακρωνύμια στα αγγλικά, τα οποία σου ακούγονται σαν κινέζικα. Επειδή όμως δεν θέλεις να νομίζει ότι είσαι άσχετος/η, κουνάς το κεφάλι καταφατικά και προσποιείσαι ότι καταλαβαίνεις τι θέλει να πει ο… πωλητής.
Ο οδηγός με την επεξήγηση για τα πιο δημοφιλή ακρωνύμια θα σας βοηθήσει την επόμενη φορά που θα ενδιαφερθείτε για κάποιο αυτοκίνητο:

ABS (Anti Block System)
Πλέον όλοι γνωρίζουν το περίφημο σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών, το οποίο μας επιτρέπει να έχουμε το καλύτερο δυνατό φρενάρισμα σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Σήμερα υπάρχει σε όλα τα αυτοκίνητα της ελληνικής αγοράς. Εκτός από ένα κινέζικο!

ASF (Audi Space Frame)
Αμάξωμα κατασκευασμένο από αλουμίνιο, αντί για χάλυβδο. Μια πατέντα της Audi που εξασφαλίζει χαμηλότερο βάρος και βελτιωμένη ακαμψία.

ASR (Anti Slip Regulation)
Το δημοφιλέστερο σύστημα «αντισπίν», που αποτρέπει το σπινάρισμα των τροχών είτε κατά την γρήγορη εκκίνηση, είτε στις εξόδους των στροφών. Ορισμένοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν άλλα συστήματα (όπως το ASC και TCS), τα οποία κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα.

AWD (All Wheel Drive)
Τεχνολογία μετάδοσης της κίνησης μόνιμα σε όλους τους τροχούς. Σήμερα συστήματα τετρακίνησης δεν έχουν μόνο τα οχήματα εκτός δρόμου, αλλά μοντέλα όλων των κατηγοριών.

DSG (Direct Shift Gearbox)
Όταν είναι επιλεγμένη μία σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων, ένας δεύτερος συμπλέκτης έχει ήδη επιλέξει την επόμενη σχέση, επιτρέποντας ταχύτατες αλλαγές με ημιαυτόματο τρόπο.

BAS (Brake Assist System)
Σύστημα υποβοήθησης σε φρενάρισμα πανικού. Σε περίπτωση που ο οδηγός πατήσει απότομα και δυνατά το φρένο, το BAS φροντίζει να μεγιστοποιήσει τη δύναμη πέδησης.

CVT (Continuously Variable Transmission)
Το σύστημα συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων ουσιαστικά καταργεί τις συμβατικές σχέσεις μετάδοσης σε ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων και χαρίζει πάντα ομαλή και σταθερή επιτάχυνση.

EBD (Electronic Brake-force Distribution)
Συνεργάζεται με το ABS και κατανέμει την πίεση του συστήματος πέδησης ανάμεσα στον εμπρός και τον πίσω άξονα, εξασφαλίζοντας σταθερότητα στο φρενάρισμα.

EDL (Electronic Differential Lock)
Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό «μπλοκέ» διαφορικό, το οποίο μεταφέρει αυτόματα την ροπή στον τροχό που έχει μεγαλύτερη πρόσφυση.

ESP (Electronic Stabilisation Program)
To ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας δεν επιτρέπει στο αυτοκίνητο να ξεφύγει από την πορεία του. Κάποιες εταιρίες χρησιμοποιούν παρόμοια συστήματα και τα ονομάζουν VDC, DSC κ.ά.

Euro NCAP (European New Car Assessment Programme)
Ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος διεξάγει δοκιμές πρόσκρουσης σε καινούρια αυτοκίνητα. Η αξιοπιστία του δεν έχει αμφισβητηθεί ποτέ.

FSI (Fuel Stratified Injection)
Το σύστημα του ομίλου VW ψεκάζει το καύσιμο υπό υψηλή πίεση απευθείας στο θάλαμο καύσης από ένα μπεκ, το οποίο βρίσκεται μετά τη βαλβίδα εισαγωγής. Αποτέλεσμα; Βελτιωμένη απόδοση, χαμηλότερη κατανάλωση και λιγότεροι ρύποι.

LSD (Limited Slip Differential)
Διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης, το οποίο βελτιώνει την οδική συμπεριφορά σε αυτοκίνητα με αυξημένη ιπποδύναμη. Οποιοσδήποτε άλλος συνειρμός είναι άσχετος με την αυτοκίνηση.

GPS (Global Positioning System)
Σύστημα πλοήγησης, το οποίο σας καθοδηγεί με την βοήθεια 29 δορυφόρων. Απλά βάζετε την διεύθυνση προορισμού και το GPS θα σας πάει εκεί από την ταχύτερη ή την μικρότερη διαδρομή.

MMI (Multi Media Interface)
Σύστημα επικοινωνίας, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας σε σύγχρονα αυτοκίνητα. Λειτουργεί συνήθως με την λογική των μενού και υπομενού, όπως ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής.

MPV (Multi Purpose Vehicle)
Η κατηγορία των πρακτικών οχημάτων πολλαπλών χρήσεων, που λανθασμένα στην χώρα μας αποκαλούμε «πολυμορφικά».

SUV (Sport Utility Vehicle)
Η κατηγορία των οχημάτων ελεύθερου χρόνου. Έχουν σύστημα τετρακίνησης, αυτοφερόμενο αμάξωμα και περιορισμένες εκτός δρόμου δυνατότητες. Λανθασμένα στην χώρα μας κάποιοι τα αποκαλούν «τζιπ».

TDI (Turbocharged Diesel Injection)
Τεχνολογία άμεσου ψεκασμού σε κινητήρες πετρελαίου με στροβιλοσυμπιεστή (turbo).

TSI (Turbocharged Stratified Injection)
Τεχνολογία που αυξάνει σημαντικά την ροπή και την ιπποδύναμη ενός κινητήρα, χάρη στην χρήση κομπρέσορα για τις χαμηλές στροφές και turbo για τις υψηλότερες. Πατέντα του ομίλου VW, η οποία όμως ήταν γνωστή εδώ και χρόνια από τους αγώνες αυτοκινήτων.

VVT (Variable Valve Timing)
Σύστημα μεταβλητού χρονισμού των βαλβίδων του κινητήρα. Χάρη σε αυτό επιτυγχάνεται υψηλή απόδοση και χαμηλή μέση κατανάλωση καυσίμου. Ένα από τα πιο επιτυχημένα τέτοια συστήματα είναι το i-VTEC της Honda.

Πηγή: www.protothema.gr
Ο χρήστης fineas δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 02-03-2008, 02:05   #2 (permalink)
World Wide Poster
 
Το avatar του χρήστη Mazda 6
 
Εγγραφή: Nov 2007
Περιοχή: ΧΑΝΙΑ
Μηνύματα: 2.570
Mazda 6 is on a distinguished road
Προεπιλογή Απάντηση: Το λεξικό της αυτοκίνησης

Βασικά όλα αυτά γίνονται για να μην πληρώνουν πατέντες οι εταιρίες.

Χρησιμοποιούν τα ήδη εφαρμοσμένα συστήματα, τα εξελίσουν και τα προσαρμόζουν στα περίφημα R&D και μετά τα μετονομάζουν και τα χρησιμοποιούν οι ίδιοι. Π.χ. στα Mazda (ΕΛΑ ΡΕ ΙΑΠΩΝΑ ΤΡΕΛΕ!!!) το ESP λέγεται DSC.

Κάποιοι όροι είναι "επιστημονικοί" μπορούμε να πούμε, και χρησιμοποιούνται απο όλους.

Ο χαμός απο τέτοιους όρους γίνεται στα υβριδικά αυτοκίνητα που έχουν 2 κινητήρες. Έναν ηλεκτρικό κι έναν κανονικό και πολλές φορές αυτόματη ή περίπλοκη μετάδοση.
__________________
Α.Ο.ΧΑΝΙΑ BLUE BOYS G-4//Trained by Stavros Papadopoulos, 2 times Mr. Hellas. www.stavrospapadopoulos.com
Ο χρήστης Mazda 6 δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 02-03-2008, 12:22   #3 (permalink)
...
 
Εγγραφή: Nov 2007
Μηνύματα: 1.930
fineas is on a distinguished road
Προεπιλογή Απάντηση: Το λεξικό της αυτοκίνησης

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Mazda 6 Εμφάνιση μηνυμάτων
Βασικά όλα αυτά γίνονται για να μην πληρώνουν πατέντες οι εταιρίες.

Χρησιμοποιούν τα ήδη εφαρμοσμένα συστήματα, τα εξελίσουν και τα προσαρμόζουν στα περίφημα R&D και μετά τα μετονομάζουν και τα χρησιμοποιούν οι ίδιοι. Π.χ. στα Mazda (ΕΛΑ ΡΕ ΙΑΠΩΝΑ ΤΡΕΛΕ!!!) το ESP λέγεται DSC.

Κάποιοι όροι είναι "επιστημονικοί" μπορούμε να πούμε, και χρησιμοποιούνται απο όλους.

Ο χαμός απο τέτοιους όρους γίνεται στα υβριδικά αυτοκίνητα που έχουν 2 κινητήρες. Έναν ηλεκτρικό κι έναν κανονικό και πολλές φορές αυτόματη ή περίπλοκη μετάδοση.
Δλδ ο κλέψας του κλέψαντος.. έχεις απόλυτο δίκιο φίλε Mazda.
Ο χρήστης fineas δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Trackbacks are εκτός λειτουργίας
Pingbacks are εκτός λειτουργίας
Refbacks are εκτός λειτουργίας

Μετάβαση


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 15:52.

WORLD.gr Copyright ©2004 - 2024 | Powered by vBulletin
Επικοινωνήστε μαζί μας - WORLD.gr: Your world news and information online - Αρχείο - Αρχή

Valid XHTML 1.0 Transitional


Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0