Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 26-07-2008, 13:13   #1 (permalink)
Astrolabos
Ηλεκτρικός Θησέας
 
Το avatar του χρήστη Astrolabos
 
Εγγραφή: Mar 2004
Περιοχή: Καλαμάτα
Μηνύματα: 5.826
Astrolabos έχει απενεργοποιήσει την αξιολόγηση χρήστη
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην Astrolabos
Προεπιλογή Μάχη κατά φοροδιαφυγής με κατάργηση "προνομίων"

Επίθεση κατά της φοροδιαφυγής στα μέτωπα των εισοδημάτων, των ακινήτων και των καυσίμων ετοιμάζεται να εξαπολύσει η κυβέρνηση (και ενώ διαπιστώνεται ότι στην Ελλάδα τα έσοδα από την άμεση φορολογία αντιστοιχούν μόλις στο 4,6% του ΑΕΠ έναντι 9,2% στην Ε.Ε των 27). Μεταξύ των κυριοτέρων αλλαγών που επέρχονται περιλαμβάνονται αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου αλλά και κατάργηση ορισμένων κατηγοριών αυτοτελούς ή «προνομιακής» φορολόγησης καθώς και της απαλλαγής φορολόγησης ορισμένων εισοδημάτων. Τις κινήσεις αυτές προανήγγειλε στη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου κατά της Φοροδιαφυγής ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης.

Τα 9 μέτρα

1.Φόρος υπεραξίας μετοχών
2.Φορολόγηση stock options
3. Αλλαγές φόρου κεφαλαίου
4. Τέλος αυτοτελούς φορολόγησης
5. Διασταυρώσεις ΕΤΑΚ για Ν/Π
6. Εντοπισμός βυτιοφόρων με GPS
7. Αντιλαθρεμπορικά σκάφη
8. Κέντρο ελέγχου δεξαμενοπλοίων
9. Ψηφιακή τελωνειακή σφραγίδα

Στη συνεδρίαση οριστικοποιήθηκε ότι από τον Αύγουστο θα αρχίσουν να στέλνονται τα πρώτα εκκαθαριστικά για την πληρωμή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων από τα φυσικά πρόσωπα, ενώ από σήμερα θα πιστώνονται στους λογαριασμούς των αγροτών οι επιστροφές του φόρου στο πετρέλαιο. Παράλληλα, καθιερώνεται ειδικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης ναυτιλιακών καυσίμων και ξεκινούν εντατικές διασταυρώσεις για τον εντοπισμό όσων δεν δήλωσαν τα ακίνητά τους.
Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι «πρέπει να φορολογήσουμε καλύτερα και περισσότερο τα εισοδήματα από κεφάλαιο και να εξετάσουμε τους ειδικούς τρόπους φορολόγησης που με τα σημερινά δεδομένα δεν δικαιολογούνται». Η δήλωση αυτή εμμέσως πλην σαφώς προαναγγέλλει την καθιέρωση του φόρου υπεραξίας στις μετοχές σε αντικατάσταση του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών και φορολόγηση των stock options, καθώς και την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Ο υπουργός παρατήρησε ότι τα έσοδα από την άμεση φορολογία ανέρχονται σε μόλις 4,6% του ΑΕΠ έναντι 9,2% στην Ε.Ε. των 27. Επιπλέον ως ποσοστό του ΑΕΠ τα έσοδα από άμεσους, έμμεσους φόρους και εισφορές φτάνουν στην Ελλάδα στο 31,4% έναντι 39,9% στην Ε.Ε.
«Το μεγαλύτερο βάρος φέρουν μισθωτοί και συνταξιούχοι που πληρώνουν το 79% των φόρων φυσικών προσώπων» είπε ο Γ. Αλογοσκούφης, τονίζοντας ότι είναι κρίσιμος ο τομέας της φοροδιαφυγής και διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό των φορολογικών εσόδων και να συγκρατηθούν οι δαπάνες», τόνισε ο υπουργός και κάλεσε τους φορολογούμενους να δηλώσουν τα ακίνητά τους στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι θα εντοπιστούν σε κάθε περίπτωση.
Στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, δείχνουν ότι πολλά νομικά πρόσωπα δεν δήλωσαν τα ακίνητά τους, στο πλαίσιο του ΕΤΑΚ και ο κ. Αλογοσκούφης διεμήνυσε ότι «αργά ή γρήγορα θα πληρώσουν τους φόρους».

Ενιαίο Τέλος Ακινήτων

Το εκκαθαριστικό σημείωμα του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν μέσα στον Αύγουστο εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ αναζητούνται 10.000 επιχειρηματίες που επιχειρούν να αποφύγουν την πληρωμή του. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα καταβάλουν ΕΤΑΚ 0,1% επί της αντικειμενικής αξίας με ελάχιστο ποσό 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Η εξόφληση του (δεν βεβαιώνεται Τέλος μέχρι 27 ευρώ) γίνεται σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις με την πρώτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση. Αν η βεβαίωση φόρου γίνει τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο οι δόσεις μειώνονται σε δύο και σε μια από τον Οκτώβριο και μετά. Δηλαδή, όσοι πάρουν τα ειδοποιητήρια τον Αύγουστο θα εξοφλήσουν τον φόρο σε δύο δόσεις, τέλη Σεπτεμβρίου και τέλη Νοεμβρίου.
Πριν από την έκδοση των ειδοποιητηρίων από τη ΓΓΠΣ θα προηγηθεί η έκδοση της υπουργικής απόφασης για τον υπολογισμό της αντικειμενικής και του ΕΤΑΚ. Σημειώνεται ότι η αντικειμενική θα υπολογιστεί μόνο με τα κριτήρια του Ε9, όπως επιφάνεια, παλαιότητα, όροφος, πρόσοψη σε οδό κ.λπ., ενώ δεν λαμβάνονται υπόψη άλλα στοιχεία όπως αν το οίκημα είναι πετρόχτιστο, αν έχει θέρμανση κεντρική ή αυτόνομη κ.λπ.
Από πλευράς νομικών προσώπων, όσα θα εντοπιστούν να μην έχουν υποβάλει ή να έχουν υποβάλει ανακριβείς δηλώσεις αντιμετωπίζουν πρόσθετους φόρους που φθάνουν σε ποσοστό 2,5% και 2% αντίστοιχα ανά μήνα καθυστέρησης, με ανώτατο όριο το 200%. Oσο δε για τις κυρώσεις που αντιμετωπίζουν είναι η απαγόρευση σύνταξης συμβολαίων ή μεταγραφών στο υποθηκοφυλακείο (αφού η εφορία δεν θα χορηγεί πιστοποιητικό καταβολής Τέλους), ενώ το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου ή επαναπροσδιορισμού του Τέλους μέχρι 5ετία.
Ακόμη, από σήμερα πιστώνονται στους λογαριασμούς 450.000 αγροτών οι επιστροφές φόρου πετρελαίου για την περίοδο που προηγήθηκε αλλά και έναντι της κατανάλωσης πετρελαίου για την περίοδο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2008.
Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς που διαθέτουν οι αγρότες στην Αγροτική Τράπεζα κυμαίνεται από 29 μέχρι 35 λεπτά ανά λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου και αφορά την επιστροφή του φόρου τόσο για τα αναδρομικά του πρώτου εξαμήνου όσο και για το διανυόμενο χρονικό διάστημα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2008. Δικαιούχοι είναι μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες εγγεγραμμένοι στον ΟΠΕΚΕΠΕ και ποσά επιστροφής μέχρι 20 ευρώ δεν καταβάλλονται.(Εξπρές)
__________________
Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία - Ισοκράτης,436 π.Χ-338 π.Χ
Ο χρήστης Astrolabos δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση