Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο depoina
Όσο για τα διατροφικά συμπληρώματα, μαθαίνουμε ότι δεν λειτουργούν. Δεν χρησιμεύει σε τίποτε να καταπίνουμε σε αμπούλες τα θρεπτικά στοιχεία που χρειαζόμαστε, αλλά πρέπει να τα αναζητούμε απευθείας στο πιάτο μας. (tanea.gr)
|
Λάθος. Έχω σπουδάσει διατροφολογία στις ΗΠΑ και έχω ειδικευθεί στα διατροφικά συμπληρώματα. Εκατοντάδες μελέτες δείχνουν ότι τα διατροφικά συμπληρώματα βιταμινών, μετάλλων και άλλων αντιοξειδωτικών και φυτοθρεπτικών συστατικών έχουν προληπτική δράση κατά των ασθενειών, και όχι μόνο. Οι διατροφολόγοι τα χρησιμοποιούμε και για τη θεραπεία ασθενειών. Οι λίγες μελέτες που δείχνουν ότι τα συμπληρώματα είναι περιττά οφείλεται στο ότι χορηγούν μια μόνο ουσία σε μια ομάδα ανθρώπων για να δουν πως αυτή η ουσία θα δράσει δίκην φαρμάκου. Ναι, αλλά όπως και με τις τροφές, πρέπει να λαμβάνουμε μια ομάδα ουσιών και όχι μεμονωμένες ουσίες. Θα πρέπει μάλιστα να τονιστεί ότι οι μελέτες αυτές υπερτονίζονται λόγω συμφερόντων των φαρμακευτικών εταιρειών που βλέπουν ως απειλή τα διατροφικά συμπληρώματα. Σπάνια θα δούμε να δημοσιοποιούνται στις εφημερίδες ή στα δελτία ειδήσεων οι πολυπληθέστερες μελέτες που δείχνουν την ευεργετική δράση των διατροφικών συμπληρωμάτων. Κάποιος που τρέφεται υγιεινά, ασκείται με μέτρο και λαμβάνει διατροφικά συμπληρώματα θα είναι υγιής και θα χρειάζεται λιγότερα φάρμακα. Συμφέρει αυτό τις φαρμακοβιομηχανίες;
Βρισκόμαστε στο 2008. Όταν έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τη φύση και σε μια ταμπλέτα να συμπεριλάβουμε πλήθος φυτοθρεπτικών ουσιών που καλώς ή κακώς λείπουν από τη σημερινή μας διατροφή, γιατί να την αρνηθούμε; Πλην τούτου βρισκόμαστε σε μια εποχή έντονου οξειδωτικού στρες και χρειαζόμαστε περαιτέρω ενίσχυση με αντιοξειδωτικά στοιχεία. Δυστυχώς η σημερινή διατροφή μας με τα ζιζανιοκτόνα, με την μη ελεύθερη πρόσβαση σε φρέσκες και ανόθευτες τροφές καθιστά τα διατροφικά συμπληρώματα όχι απλώς είδος πολυτελείας, αλλά είδος ανάγκης.
Συνεπώς κάθε άποψη κατά των διατροφικών συμπληρωμάτων, έστω και αν λέγεται με καλή πρόθεση, είναι άποψη αστήρικτη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.
Αυτό ασφαλώς δεν σημαίνει ότι ο καθένας θα πρέπει να πάει σε ένα φαρμακείο και να αγοράζει με τις ντουζίνες τις βιταμίνες. Θα πρέπει να συμβουλευτεί έναν γιατρό ή διατροφολόγο ειδικευμένο στα διατροφικά συμπληρώματα.
Τέλος για να διαχωρίσω τη θέση μου και με το άλλο μέλος του φόρουμ με τον οποίο είχες τη συζήτηση, προσωπικά εγώ λαμβάνω συμπληρώματα όχι για να έχω ένα καλύετρο αθληρικό σώμα ή για καλύτερη αθλητική επίδοση, αλλά για καλύτερη υγεία. Το ίδιο φροντίζω και για όσους με συμβουλεύονται.
Ασφαλώς και θα πρέπει να αναζητούμε τις βιταμίνες στο πιάτο μας. Αλλά πώς θα αντιδράσεις αν μάθεις ότι έχεις φάει πορτοκάλια με 0 mg βιταμίνης C;