Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 21-04-2007, 15:38   #1 (permalink)
gatoni
ΠΑΛΙΟΣ,αλήτης κ αμαρτωλός!

Το avatar του χρήστη gatoni

Περιοχή: Γαλάτσι city...
gatoni is on a distinguished road
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην gatoni
Προεπιλογή Απάντηση: Εισήγηση - βόμβα του Ευρωδικαστηρίου: «Αναγνωρίστε πτυχία των κολεγίων»

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Raz3on Εμφάνιση μηνυμάτων
Παίζει να το έχω γράψει χίλιες φορές. Ένα καλό ελληνικό πανεπιστήμιο, σε επίπεδο γνώσεων, δεν έχει να ζηλέψει ΤΙΠΟΤΑ από ένα του εξωτερικού. Βάζοντας μέσα όποιο θέτετε. Κέιμπριτζ, Οξφόρδη, ότι γουστάρετε. Το επίπεδο δεν μπορεί να έχει πέσει τα τελευταία χρόνια, αφού τα μαθήματα είναι ή ίδια ή αυξάνονται. Έχει πέσει σε οργάνωση; Το συζητάμε. Το πρόβλημα είναι στην πρακτική, στα εργαστήρια, στον τρόπο διδασκαλίας, στον τρόπο αξιολόγησης των φοιτητών. Μάθαμε 10 πράγματα που μας λένε τα ΜΜΕ και τα παπαγαλίζουμε, χωρίς επιχειρήματα.
Καταρχήν σπουδάζω σε Πολυτεχνική σχολή οπότε ξέρω πολύ καλά τι μαθήματα πρέπει να περάσεις και πόσο δύσκολο είναι τα περάσεις. Επίσης ξέρω την κατάσταση από όσο πιο μέσα γίνεται για να μου λες πως απλά παπαλαλίζω ό,τι ακούω. Αλλά όταν λέμε Πανεπιστήμιο το θέμα είναι η ύλη ή ο τρόπος με τον οποίος εκπαιδεύεσαι πάνω στο αντικείμενό σου; Για μένα είναι κυρίως το δεύτερο και σε αυτό είμαστε χρόνια πίσω πλέον. Αν ήταν μόνο θέμα ύλης θα μας έδιναν τα βιβλία όταν περνάγαμε και θα μας έλεγαν να δώσουμε τα μαθήματα όποτε βολευόμαστε,δεν θα υπήρχαν καν παραδόσεις.
Να γίνω και πιο συγκεκριμένος για την κατάσταση που επικρατεί. Στη σχολή μου (Ηλεκτρόλογων Μηχανικών) η φοίτηση είναι 5ετής. Θεωρητικά! Γιατί πρακτικά στα 4,5 χρόνια που είμαι στη σχολή αθροιστικά πάνω από 1 χρόνο είχαμε κατάληψη! Να μην σχολιάσω την κατάσταση στα εργαστήρια με πολλά όργανα που δεν λειτουργούν...
Αλήθεια, στα ξένα Πανεπιστήμια υπάρχουν παρατάξεις που θεωρούν τι σχολές τσιφλίκι τους και τις έχουν καταντήσει έτσι; Επίσης για το επίπεδο των μαθημάτων: Η δυσκολία είναι όντως μεγάλη αλλά σε πολλές περιπτώσεις μας διδάσκουν πράγματα που πρακτικά δεν θα μας χρειαστούν πουθενά καθώς η τεχνολογία τους είναι ξεπερασμένη! Με λίγα λόγια γίνονται για να πούμε πως έγιναν.
Και απ' όσο μπορώ να ξέρω τα ίδια πράγματα γίνονται στις περισσότερες σχολές. Γιατί λοιπόν το δικό μου το πτυχίο να είναι ισάξιο με κάποιου που φοίτησε κανονικά και σωστά στο εξωτερικό; Το λέω κι ας ξέρω πως δεν με συμφέρει καθόλου. Γιατί απλά το Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα έχει καταντήσει να είναι κράτος εν κράτει. Και μόλις ακούνε για αξιολόγηση όλοι αντιδρούν όσο δεν πάει γιατί ξέρουν πως αν γίνει θα βγει και παραέξω το πόσο μπουρδέλο είμαστε. Γιατί τελικά το μόνο που μας έχει μείνει είναι η δύσκολη ύλη...

Παράθεση:
Αλλά και πάλι γατόνι, δεν είναι αυτό το θέμα μας. Τα πτυχία των ελληνικών παραρτημάτων ξένω κολλεγίων, δεν θα αναγνωριστούν ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ να αναγνωριστούν, τουλάχιστον ως ισότιμα ενός πτυχίου πολυτεχνείου π.χ. Δηλαδή τα συγκεκριμένα πτυχία δεν έχουν καμία αξία, όσο κι αν τα υποτιμώ μ' αυτό που λέω. Έχεις δει αλήθεια τι μαθήματα πρέπει να περάσεις για να πάρεις πτυχίο ΕΜΠ και πάνω σε πόσα πράγματα και ΤΙ είδους γνώσεις έχεις;
Είπα ξεκάθαρα πως είμαι κατά της αναγνώρισης των πτυχίων χωρίς κάποιες εξετάσεις για τους πτυχιούχους. Αλλά διαφωνώ πως δεν έχουν καμία αξία. Άλλο το να μην τα εξομοιώνουμε με τα πτυχία των ΑΕΙ και των Πολυτεχνείων και άλλο να τα μηδενίζουμε,η απόσταση είναι τεράστια.