"Όσο για
τα διατροφικά συμπληρώματα, μαθαίνουμε ότι δεν λειτουργούν. Δεν χρησιμεύει σε τίποτε να καταπίνουμε σε αμπούλες τα θρεπτικά στοιχεία που χρειαζόμαστε, αλλά πρέπει να τα αναζητούμε απευθείας στο πιάτο μας."
Εδώ δε θα συμφωνήσω. Κατ' αρχήν θα πρέπει αρχίζοντας να πω ότι μιλάμε για υγιή άτομα και όχι για επιβαρυμένους οργανισμούς. Εδώ βάζουμε και άτομα που πίνουν πολύ ή έχουν υψηλούς δείκτες χοληστερίνης ή ζαχάρου π.χ.
Τα συμπληρώματα διατροφής βοηθούν κατα πολύ, πάρα πολύ τον ανθρώπινο ΑΣΚΟΥΜΕΝΟ οργανισμό, όταν γίνεται έξυπνη, σωστή και ασφαλή χρήση τους.
Φέρνω για παράδειγμα εμένα. Αυτό το καιρό χρησιμοποιώ συμπλήρωμα πρωτεΐνης, συπλήρωμα κρεατίνης, πολυβίταμίνη, βιταμίνη C και αμινοξέα. Για να πάρω τη ποσότητα της πρωτεΐνης μπορώ άνετα να φαω 100γρ. κοτόπουλο, όμως είναι η ευκολία που σου δίνει το συμπλήρωμα, ειδικά στο πρωινό και μετά τη προπόνηση. Εύκολα και γρήγορα, κόβει ταυτόχρονα και την όρεξη για γλυκό. Κρεατίνη παίρνω για να διατηρώ δυνάμεις απο την αυστηρή δίαιτα. Λόγο της κατακράτησης υγρών που κάνει θα τη κόψω απο Δευτέρα. Για να πάρω όμως την απιαιτούμενη, ωφέλιμη και ασφαλή ποσότητα για το σώμα μου (στα 91 κιλά) πρέπει να φαω περίπου 6 κιλά μοσχάρι! Αμινοξέα για κανένα λόγο δε μπορώ να φαω ποσότητες φαγητού που να είναι τόσο άμεσα αφομιώσιμες απο το σώμα μου. Πολυβιταμίνη παίρνω για να αυξήσω την όρεξη μου και λόγο της περιορισμένης σε τροφές δίαιτάς μου. Βιταμίνη C θα πρέπει να φαω 5 πορτοκάλια για να πάρω την απαιτούμενη ποσότητα!
Τι θέλω να πω: Όλα έχουν το μέτρο τους και τη σωστή χρήση τους. Τα συμπληρώματα λειτουργούν όταν γυμνάζεσαι σκληρά και σωστά, όταν τρως πειθαρχημένα και όταν ξεκουράζεσαι αρκετά. Δε μπορείς να κάθεσαι και να πάρεις το μαγικό χαπάκι να γίνεις τούμπανο ή να χάνεις κιλά.
Το άρθρο όμως που παραθέτει η Δέσποινα είναι απόλυτα σωστό και ορθό! Αποδεικνύει για άλλη μια φορά την αξία της σωστής διατροφής και ισορροπίας στη ζωή μας.
Η προστασία του οργανισμού μας και της υγείας μας πρέπει να είναι πρώτη μας σκέψη.