Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 27-09-2007, 12:49   #7 (permalink)
Cesar
Νέο Μέλος

Το avatar του χρήστη Cesar

Cesar is on a distinguished road
Προεπιλογή Το χρονικό της ρήξης στο ΠΑΣΟΚ

Του Γιάννη Καμπουράκη
«Σε αυτή τη μάχη θέλω να έχω την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή σας, ώστε να είμαστε ισχυροί και ενωμένοι. Και γι αυτό, ζητώ να το εκφράσετε με ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασής μας. Σας ευχαριστώ». Αυτή ήταν η στιγμή που στη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, σε μία ήδη ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα, επήλθε η έκρηξη. Ο αρχικός αιφνιδιασμός υποστηρικτών και πολέμιων, κράτησε μέχρι ο Δ. Ρέππας, ακολουθώντας εντολές του κ. Γ. Παπανδρέου, να ανακοινώσει ότι ανοίγει η διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας σε κάλπη.
Ο Ευ. Βενιζέλος, ύστερα από το «Τελειώσαμε. Πάμε να φύγουμε τώρα» που είχε πει προφανώς επειδή δεν είχε κατανοήσει απολύτως, όπως και άλλοι την πρόταση Παπανδρέου, ζητά τον λόγο:
Ευαγγ. Βενιζέλος
«Ποιος κανονισμός το λέει αυτό. Αγαπητέ Δημήτρη (σ.σ. απευθύνεται στον Δ. Ρέππα) μου τηλεφώνησες προχθές και με ενημέρωσες ότι η σημερινή συνεδρίαση θα είναι πανηγυρική, θα είναι ενωτική, θα είναι σύντομη, με μια ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου, που θα απηχεί ακριβώς αυτό το πνεύμα της αυτογνωσίας, της ενότητας και της θεσμικής αξιοπρέπειας του Κινήματος σε αυτή τη δύσκολη περίσταση, έχοντας απέναντί μας μια κυβέρνηση που κατάφερε να πάρει ξανά την εντολή του ελληνικού λαού. Ερχόμαστε εδώ συντροφικά, συναδελφικά και καλόπιστα.
Ακούμε μια ομιλία, δεν θέλω να την αξιολογήσω. Συγκρατώ από την ομιλία αυτή τα εξωστρεφή χαρακτηριστικά της, τις ενωτικές δηλώσεις και την προοπτική για μια εμφάνιση που πείθει τον ελληνικό λαό και δεν πληγώνει την παράταξη. Και αυτό τελειώνει ξαφνικά και απροσδόκητα, χωρίς κανείς να έχει την ευγένεια και τη δεοντολογική ευαισθησία να μας ειδοποιήσει με μια απόπειρα υφαρπαγής ψήφου εμπιστοσύνης.
Αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι προσβολή στα πρόσωπά μας, είναι προσβολή στο Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, είναι μια βόμβα που υπονομεύει την ενότητα και το κύρος της διαδικασίας που έχει ξεκινήσει. Δείχνει ότι δεν έχουμε καταλάβει τι έγινε. Έχουμε ξεχάσει τη λεπτομέρεια της ήττας με 4 μονάδες διαφορά!
Σε παρακαλώ, αγαπητέ μου πρόεδρε, Γιώργο Παπανδρέου, σεβάσου την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, σεβάσου τον πόνο της παράταξης, δώσε μας την ευκαιρία να πορευτούμε ενωμένοι, αξιοπρεπείς και δυνατοί, μην επιμένεις στην πρότασή σου αυτή».
Πλήρης αμηχανία ακόμα και από τους υποστηρικτές του Γ. Παπανδρέου, σκεπτικισμός από τους ουδέτερους. Ο Γ. Παπανδρέου κοιτά τον Ευ. Βενιζέλο, αλλά δεν αντιδρά. Ο Δ. Ρέππας προσπαθεί να προχωρήσει τη διαδικασία. Ο Κ. Σημίτης, ιδιαιτέρως φορτισμένος όχι μόνο για την επιλογή Παπανδρέου να ζητήσει μυστική ψηφοφορία από την Κ.Ο., αλλά και από το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο της ομιλίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν μία εφ' όλης της ύλης επίθεση κατά του ιδίου, ζητά και παίρνει το λόγο: «Μετά από μία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που είναι το ανώτατο όργανο του ΠΑΣΟΚ για τα τρέχοντα, αποφασίστηκε αυτό το θέμα της εμπιστοσύνης προς τον πρόεδρο, της εκλογής νέου προέδρου, να οριστεί με κάποιες διαδικασίες. Όλοι ήταν σύμφωνοι και επικράτησε ενότητα. Απορώ πώς έρχεται αυτό το θέμα. Διασπά την ενότητα, δημιουργεί παρατάξεις, υπέρ και κατά, κάποιοι που υποστηρίζουν τον έναν ή τον άλλον. Δεν συμφωνώ με αυτήν την πρόταση» είπε και κατέληξε ιδιαιτέρως εκνευρισμένος: «Δεν έχω ταχθεί ούτε με τον έναν ούτε με τον άλλο. Η ενότητα δεν προκύπτει από ταξινομήσεις».
Απ. Κακλαμάνης
Το λόγο τότε, ζητά ο Απ. Κακλαμάνης, ο οποίος με χειρονομίες και άλλες κινήσεις έδειχνε έξαλλος: «Σύμφωνα με το Σύνταγμα πρόεδρος της Κ.Ο. μέχρι την επανεκλογή του είναι ο αρχηγός του κόμματος. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί έρχεται αυτή η πρόταση. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι πρόεδρος της Κ.Ο. και του κόμματος. Ποιος άσχετος (σ.σ. ανόητος συμπλήρωσε τότε ο κ. Σημίτης) με τα κοινοβουλευτικά εγκέφαλος είχε αυτή την ιδέα». «Το ίδιο ισχύει και γι αυτόν που την υιοθέτησε», ακούστηκε να συμπληρώνει ο Ευ. Βενιζέλος. «Πρόεδρε, σε εκτιμούμε όλοι, έχεις τη διαρκή εμπιστοσύνη της Κ.Ο. ως πρόεδρος να είσαι επικεφαλής της μέσα και έξω από τη Βουλή», συνεχίζει ο κ. Κακλαμάνης.
«Είμαστε ενωμένοι...» ακούγεται από κάτω ο Α. Λοβέρδος, ενώ ο Χρ. Βερελής, η Μ. Αποστολάκη και άλλοι κάνουν νόημα και σε άλλους να αποχωρήσουν από την αίθουσα. Το λόγο τότε παίρνει η Α. Διαμαντοπούλου και χωρίς να ακούγεται πολύ καλά λέει:
«Γιατί να ψηφίσουμε, τι θα επιλέξουμε; Εκτός της πρότασης που κατέθεσε ο πρόεδρος υπάρχουν άλλοι υποψήφιοι;», ρωτά. Το λόγο ζητά και ξαναπαίρνει ο Απόστολος Κακλαμάνης, σε μία πυροσβεστική (όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων) παρέμβαση: «Εάν υπάρχει κανείς που αμφισβητεί τον Γ. Παπανδρέου να τεθεί το θέμα τώρα, αλλιώς πρόεδρε, έχεις δια βοής τη στήριξη όλων μας...».
Χειροκροτείται από όλες τις πλευρές (ακόμα και από παπανδρεϊκούς), ενώ ο Ε. Βενιζέλος ξαναπαίρνει το λόγο: «Να διαφυλάξουμε την ενότητά μας και τη σοβαρότητά μας. Να διακοπεί η συνεδρίαση...». Τότε, ο Δ. Ρέππας στρέφεται προς τον πρόεδρο και τον ρωτά: «Τι να κάνω;». «Δημήτρη να προχωρήσουμε» του απαντά και αποχωρεί για να ξεκινήσει η διαδικασία. Τον πλησιάζουν η Μιλένα Αποστολάκη και ο Α. Λοβέρδος. «Γιατί το κάνεις αυτό;» τον ρωτούν. «Θέλω να είναι σαφές ότι έχω την εμπιστοσύνη σας να αντιμετωπίσω τον Καραμανλή», τους απαντά.
Μ. Ανδρουλάκης
Τον σταματά και ο Μίμης Ανδρουλάκης: «Μην υπονομεύσεις την πιο συγκλονιστική σου παρέμβαση εδώ και 3,5 χρόνια...». Ο Γ. Παπανδρέου του χαμογέλασε, αλλά δεν του απάντησε. Ο Κ. Σημίτης, ο Θ. Πάγκαλος, η Μ. Δαμανάκη ανεβαίνουν στα έδρανα του προεδρείου. Ο πρώην πρωθυπουργός λέει στον Δ. Ρέππα ότι αυτά είναι ανεπίτρεπτα πράγματα και του ζητά να προχωρήσει στη λύση που πρότεινε ο Απ. Κακλαμάνης. Στη λύση «δια βοής».
«Δημήτρη, διέκοψε τη διαδικασία» του λέει ο Θ. Πάγκαλος.
«Τι να κάνω, έχω εντολή να προχωρήσω» τους λέει εκείνος, επιχειρώντας να εξηγήσει τη δύσκολη θέση του.
Ο πρώην πρωθυπουργός επιστρέφει στη θέση του και ο Ευ. Βενιζέλος που έχει πάει κοντά, τον ρωτά: «Θα φύγουμε;».
«Θα πάμε στη λύση δια βοής. Αυτό που είπε ο Απόστολος» του απαντά. «Και αν παραιτηθεί;», επιμένει ο Ευ. Βενιζέλος. «Τότε θα εκλέξουμε νέο πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Ομάδας το απόγευμα...» του απαντά ο Κ. Σημίτης. «Δεν μένουμε, δεν νομιμοποιούμε τέτοιες αντισυνταγματικές και αντικαταστατικές διαδικασίες», έκλεισε την συζήτηση Ε. Βενιζέλος. Ο Δημήτρης Ρέππας, που είχε φύγει για λίγο, επιστρέφει. «Αν θεωρούμε ότι ο πρόεδρος έχει την ομόφωνη στήριξη για τις επόμενες πενήντα ημέρες όλων, το θέμα κλείνει εδώ», λέει. Ακούγονται λιγοστά χειροκροτήματα, δεν διαφωνεί κανείς και η αίθουσα σιγά - σιγά αδειάζει...

Κ. Σημίτης

«Δεν έχω ταχθεί ούτε με τον έναν ούτε με τον άλλο. Η ενότητα δεν προκύπτει από ταξινομήσεις», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, ιδιαίτερα φορτισμένος. Ποιος άσχετος;

«Σύμφωνα με το Σύνταγμα πρόεδρος της Κ.Ο. μέχρι την επανεκλογή του είναι ο αρχηγός του κόμματος. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί έρχεται αυτή η πρόταση. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι πρόεδρος της Κ.Ο. και του κόμματος. Ποιος άσχετος με τα κοινοβουλευτικά εγκέφαλος είχε αυτή την ιδέα», δήλωσε ο Απ. Κακλαμάνης

Μίμης Ανδρουλάκης

«Μην υπονομεύσεις την πιο συγκλονιστική σου παρέμβαση εδώ και τριάμισι χρόνια...», είπε στον Γ. Παπανδρέου ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος χαμογέλασε και δεν του απάντησε.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν έχει σημασία αν η κίνηση του κ. Παπανδρέου ήταν σωστή ή όχι. Δεν είμαι μέλος του κινήματος και δεν με ενδιαφέρει είτε η διάσπαση, είτε η ενότητα του.
Αυτό που μου κάνει εντύπωση, είναι ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν το θέμα τα συμπολιτευόμενα μέσα. Θεωρώντας ως δεδομένο πως δεν ήταν δική του η σκέψη της πρότασης, προφανώς υιοθετώντας τη δήλωση Κακλαμάνη περί ασχετοσύνης έψαχναν να βρουν ποιος πρότεινε στο κύριο Παπανδρέου ετούτη την "άστοχη" κατά τη γνώμη τους πρόταση παρανοώντας ίσως πως με αυτό το τρόπο υποδεικνύουν εμμέσως πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και μέχρι πρότινος υποψήφιος πρωθυπουργός είναι άβουλος και πως είναι σίγουρο για εκείνους ότι κάποιος του υποδεικνύει τις κινήσεις που πραγματοποιεί.
Ο χρήστης Cesar δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση