|
Νέο Μέλος
|
Απάντηση: Παραποίηση βαθμολογιών στις πανελλαδικές
Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης με την Μαριέττα Γιαννάκου, υπουργό Παιδείας:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τις τελευταίες ημέρες εξελίσσεται ένα θρίλερ εκπαιδευτικό, πολιτικό, συνδικαλιστικό με αφορμή το ζήτημα των πανελλαδικών εξετάσεων με το μάθημα των αγγλικών. Τι έχετε αποκομίσει απ΄όλη αυτή την ιστορία;»
Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: « Υπήρξε μία καταγγελία. Το υπουργείο επελήφθη αυθημερόν και διέταξε ΕΔΕ. Ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης κ. Φλωρίδης πήρε το πόρισμα και έπραξε αναλόγως.
Επομένως εμείς δώσαμε την εντολή για το πόρισμα και πράγματι φάνηκε ότι σε 33 γραπτά έγινε μετά τον τρίο βαθμολογητή αναβαθμολόγηση, πράγμα που απαγορεύεται ρητώς».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ενδέχεται να υπάρχουν και άλλα προβληματικά γραπτά;»
Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: « Αυτός που έκανε το πόρισμα εξήτασε 37 άτομα και από τα γαλλικά και τα γερμανικά απ΄όλα, τα ειδικά μαθήματα. Είναι προφανές ότι αυτά έγιναν από επιπολαιότητα. Δεν προκύπτει ότι μετά τον τρίτο βαθμολογητή έγινε οποιαδήποτε παρέμβαση. Γενικά οι οδηγίες όταν διαπιστώνεται μεγάλη απόκλιση και πρέπει να σας πω ότι επί ΠαΣοΚ η απόκλιση 2001-2002 ήταν 38% μεταξύ των δύο βαθμολογητών. Όταν διαπιστώνεται απόκλιση οφείλει ο υπεύθυνος του βαθμολογικού κέντρου να πει στους βαθμολογητές ξαναυπολογήστε τα μόρια, μπορεί να έχετε κάνει λάθος στην πρόθεση, μπορεί να έχετε κάνει κάποιο άλλο λάθος. Καταλαβαίνετε;»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τα σχόλια που ακούστηκαν ότι υπήρξε άνωθεν εντολή;»
Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: « Έλεος σας παρακαλώ…ποια άνωθεν εντολή; Όλα αυτά τα περί άνωθεν εντολής, περί της βάσης του 10 ότι τάχα είναι προεκλογική περίοδος να μπουν περισσότερα παιδιά, είναι επιεικώς κωμικά.
Και όσοι κάνουν σχόλια και κουτσομπολιά στα τηλεοπτικά κανάλια και στα ραδιόφωνα να μου στείλουν εμένα καταγγελία με τ΄όνομά τους κι αυτά να τα αφήσουν…εγώ προσωπικά εγώ πήρα το κόστος της βάσης του 10 γιατί έπρεπε να έχουμε ποιότητα στην εκπαίδευση, στα Πανεπιστήμια. Έχουμε διεθνής υποχρεώσεις, πήρα προσωπικά το κόστος για ένα σωρό πολιτικές…υπήρξε ορυμαγδός και άδικες επιθέσεις εναντίον μου…»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αναφέρεστε στο άρθρο 16».
Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: « Όχι μόνο για το άρθρο 16, γενικά μιλώ.
Θα καθόμουν να κάνω -επιτρέψτε μου την έκφραση- ψιλικατζίδικες ιστορίες…σας παρακαλώ, δεν υπήρχε τέτοια εντολή».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τα ψιλικατζίδικα αφορούν τις μεγάλες αποκλίσεις;»
Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: « Όχι αυτό σας λέω. Οι εντολές είναι πάγιες, δίνονται επί δεκαετίες…»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπάρχουν δηλαδή οδηγίες να μην υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις».
Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: « Όχι τέτοιες οδηγίες. Αυτό που υπάρχει είναι ότι όταν ο επόπτης διαπιστώνει αποκλίσεις χωρίς να ενημερώσει τους δύο βαθμολογητές για το τι έχει ο ένας και τι ο άλλος, τους λέει να κοιτάξουν μήπως έχουν κάνει λάθος στην άθροιση των μορίων».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Είθισται αυτή η παρατήρηση;»
Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: « Πάντοτε. Διότι στα μαθηματικά ας πούμε η απόκλιση είναι 1%-2%. Εγώ αντιλαμβάνομαι την απόκλιση και εγώ όταν έδωσα στο πανεπιστήμιο, πριν αρκετές δεκαετίες, οι δύο βαθμολογητές όπως πληροφορήθηκα μετά είχαν απόκλιση. Αλλά όταν διαπιστώνεται απόκλιση πριν μπει τρίτος βαθμολογητής, είναι φυσικό να τους ζητείται να ξαναδούν αν έχουν κάνει καλά την άθροιση των μορίων. Υπάρχουν δηλαδή περιστατικά που κάποιος έχει ξεχάσει να αθροίσει τα μόρια.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Δεν υπήρξε δηλαδή κάποιος, όπως ελέχθη, που έδωσε συγκεκριμένη εντολή από το υπουργείο;»
Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: « Όχι και η επικεφαλής λέει στο πόρισμα- γιατί εγώ διάβασα το πόρισμα- ότι σε ανύποπτο χρόνο συζητώντας με υπάλληλο του υπουργείου αυτό ακριβώς της είπε, ότι πρέπει να είναι προσεκτική στη βαθμολόγηση διότι πολλές φορές παρατηρούνται αποκλίσεις που δεν δικαιολογούνται. Μπορεί να δικαιολογηθούν οι αποκλίσεις στην έκθεση ή στη λογοτεχνία.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πως προκύπτει ότι ο αριθμός των γραπτών πράγματι είναι 33; Το έθεσε προσωπικά χθες ο κ. Χρυσοχοΐδης σε σας αυτό, μιλώντας στα ραδιόφωνα και απηύθυνε συγκεκριμένο ερώτημα στο πρόσωπό σας και λέει πως είστε σίγουρη ότι τα γραπτά είναι μόνο 33;»
Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: « Λέει ο υπεύθυνος για το πόρισμα ότι κάλεσε 37 άτομα και όχι μόνο των αγγλικών αλλά και άλλων των βαθμολογικών κέντρων, εξ’ αυτών όλων 8 άτομα δήλωσαν ότι οι ίδιοι έκαναν παρέμβαση μετά τον τρίτο βαθμολογητή, πράγμα που απαγορεύεται ρητώς. Και δήλωσε και ο καθένας πόσα γραπτά ήταν αυτά τα οποία και βρέθηκαν διότι είχε γίνει παρέμβαση μετά τον τρίτο βαθμολογητή. Για ό,τι κι αν μας καταγγείλουν, εμείς θα απαντήσουμε. Εγώ δεν αφήνω ανεξερεύνητα θέματα. Υπάρχουν ορισμένοι στο ΠΑΣΟΚ που θεωρούν ότι η καλή πολιτική είναι να τα κουκουλώνεις όλα, εγώ δεν είμαι αυτής της πολιτικής. Και το άλλο περιστατικό το οποίο υπήρξε που ανακαλύψαμε ότι έδιναν μισή ώρα νωρίτερα απ’ ότι μπουν στο internet- τα παιδιά ήταν μέσα φυσικά, δεν επρόκειτο περί διαρροής, εμείς το ανακαλύψαμε. Δηλαδή με τη λογική ορισμένων έπρεπε να κάνουμε το κορόιδο στην καταγγελία.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Λέτε ότι επί ΠΑΣΟΚ συνέβαιναν αντίστοιχες ιστορίες τις οποίες τότε η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, τις κουκούλωνε;»
Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: « Οι οδηγίες είναι πάγιες, δίνονται χρόνια τώρα. Εγώ που δεν έχω την εποπτεία ως υπουργός της αρμοδίας διεύθυνσης εξετάσεων, την έχει ο γραμματέας, είναι μέσα οι ίδιοι άνθρωποι δεκαετίες τώρα.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Όσον αφορά το μάθημα των γαλλικών, ελέχθη σε ρεπορτάζ ότι…»
Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: « Αφήστε το ρεπορτάζ. Σε ποιο ποσοστό τα ρεπορτάζ είναι αληθή; Εδώ έχουμε καταντήσει να εμφανίζονται διάφοροι και να λένε: άκουσα, μου είπαν κλπ. Εγώ καλώ όποιον άκουσε και του είπαν, με ονόματα συγκεκριμένα να απευθυνθεί σε μένα. Δεν θα αφήσω τίποτα όρθιο στην προσπάθειά μου να το ανακαλύψω.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Μπορούμε να το αποκλείσουμε αυτό;»
Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: « Ο άνθρωπος είναι σοβαρός, εξέτασε 37 άτομα, εξέτασε όλους όσους ήταν στο κέντρο την ώρα που έγινε αυτό. Εξέτασε τις ίδιες τις καθηγήτριες, ο καθένας απ’ αυτούς είπε σε πόσα γραπτά παρενέβη παρανόμως. Από εκεί και πέρα δεν θα βάλουμε τη φαντασία μας να ψάχνει. Εάν υπάρχουν κάποιοι που έχουν στοιχεία, σας παρακαλώ να απευθυνθούν σε μένα. Εγώ τουλάχιστον για ένα πράγμα δεν μπορώ να κατηγορηθώ, ότι αφήνω ανεξερεύνητα θέματα.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πως επιβεβαιώνεται ότι δεν έγιναν παρατυπίες και σε άλλα μαθήματα; Από τη στιγμή που η παραπομπή σε δίκη των βαθμολογητών που αποκάλυψαν το γεγονός στη Θεσσαλονίκη αποθαρρύνει τον οποιονδήποτε άλλο βαθμολογητή να κάνει καταγγελία.»
Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: « Ουδείς δικαιολογείται. Όλοι γνώριζαν ότι αυτό είναι παράτυπο. Το έκαναν, από εκεί και πέρα βεβαίως και η δικαιοσύνη και ο πειθαρχικός έλεγχος θα συνεκτιμήσει το γεγονός ότι το κατήγγειλαν έστω και 6 μέρες μετά. Αλλά δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι απαλλάσσονται και δεν πιστεύω να αμφισβητεί κανείς την εγκυρότητα και το σωστό τρόπο λειτουργίας του κ. Φλωρίδη στη Θεσσαλονίκη. Πως είναι δυνατόν; Αυτά θα συνεκτιμηθούν αλλά θέλω να σας πω ότι η φυσιολογική λειτουργία θα ήταν να πουν στην επικεφαλής- η οποία εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έκανε- να της πουν ότι αυτό δεν επιτρέπεται και εμείς δεν συμμετέχουμε και να απευθυνθούν αμέσως στο υπουργείο.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Λέτε ότι δεν αντέδρασαν άμεσα ως όφειλαν.»
Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: « Κάποιοι άλλοι μπορεί να μην το έκαναν αλλά από την έρευνα που έγινε, εκεί φτάσαμε. Ο εισαγγελέας θα πάει την έρευνά του πιο πέρα αλλά δεν μπορεί με όρους κουτσομπολιού να λειτουργούμε διότι έτσι αμφισβητούνται τα πάντα και βεβαίως όταν έχουμε να κάνουμε μ’ ένα σύστημα που υπάρχουν χιλιάδες βαθμολογητές, χιλιάδες άνθρωποι εμπλέκονται, χιλιάδες παιδιά γράφουν. Παράτυπες συμπεριφορές ανθρώπων είναι κοινός τόπος, το θέμα είναι να αντιδρά κανείς όπως πρέπει τη συγκεκριμένη στιγμή και το υπουργείο το καθήκον του το έκανε.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα βάζατε πολιτικό-κομματικό μανδύα στις καταγγελίες αυτές των καθηγητών;»
Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: « Υπάρχει μία μικροκομματική σκοπιμότητα, εκμετάλλευση. Το ίδιο έγινε και την προηγούμενη φορά που λέει ότι ήταν δήθεν διαρροή.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Δηλαδή στήθηκε αυτή η ιστορία;»
Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: « Όχι, δεν μπορεί να πάει το μυαλό μας εκεί. Γιατί κι εγώ θα πρέπει να γίνω σαν τους άλλους, να αρχίσω με εικοτολογίες. Ότι τάχα κάποιος την έστησε για να κάνει ζημιά στο υπουργείο, δεν μπορώ να το πω.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Λέτε ότι απλά έγινε πολιτική και κομματική σπέκουλα μετά.»
Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: « Ακριβώς.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πάντως υπήρξαν και συνδικαλιστές οι οποίοι ακόμα και σήμερα σιγοντάρουν αυτή την ιστορία. Δεν ξέρω αν υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν είναι ορατά με την πρώτη ματιά.»
Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: « Οι συνδικαλιστές είναι για τα συνδικαλιστικά. Σε θέματα που έχουμε είτε παραβατικές συμπεριφορές είτε άλλα, εκεί πρέπει να ελεγχθούν οι εμπλεκόμενοι κλπ. Δεν είναι θέμα πολιτικών το θέμα, προς Θεού. Παράτυπες συμπεριφορές μπορεί να έχουμε παντού, σημασία έχει η πολιτεία να παρεμβαίνει όπως πρέπει και ακαριαία και αυτό το κάναμε.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Φοβάστε με αφορμή αυτό το περιστατικό, κύμα δικαστικών προσφυγών;»
Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: « Δεν φοβάμαι τίποτα. Εγώ παρέλαβα εκατοντάδες, να μην πω χιλιάδες, αποφάσεις διοικητικού εφετείου για παράνομες πράξεις στο υπουργείο Παιδείας που τις αποκαταστήσαμε και με αποζημιώσεις. Ζούμε σε δημοκρατία, κράτος δικαίου υπάρχει κατά βάσην, ο κάθε πολίτης είναι ελεύθερος να προασπίσει αυτό που θεωρεί συμφέρον του. Αυτό που δεν είναι σωστό, είναι να προσπαθούμε για λόγους κομματικούς και μάλιστα μικροκομματικούς να δημιουργήσουμε αναταραχή σε παιδιά που διαβάζουν τόσο καιρό και σε γονείς που επενδύουν με την καρδιά τους την ψυχή τους και τα λεφτά τους στην εκπαίδευση των παιδιών.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα δώσετε παράταση στις προθεσμίες της κατάθεσης των…»
Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: « Βέβαια, για όλα τα ειδικά μαθήματα.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πόσο;»
Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: « 5 μέρες. Το έχει ανακοινώσει ήδη ο γραμματέας. Επικαλούμαι τον γραμματέα γιατί έχει την αρμοδιότητα γιατί πάντοτε, σε όλες τις κυβερνήσεις έχει την αρμοδιότητα και δεν είναι κάτι που θέλω εγώ να σπεύσω. Εκείνος έχει την εποπτεία και τη δουλειά την κάνει η κεντρική επιτροπή εξετάσεων.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Οι προσφυγές δεν δημιουργούν κόλλημα για την παράταση;»
Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: « Δεν ξέρω να έχει γίνει καμιά προσφυγή αλλά κι αν γίνουν, είμαστε σε κράτος δικαίου. Δεν καταλαβαίνω δηλαδή. Τι θεωρία είναι αυτή; Ότι επειδή μπορεί να γίνουν προσφυγές, θα απειλεί κάποιος το υπουργείο; Το υπουργείο δεν έχει να φοβάται τίποτα.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το αισθάνεστε ως απειλή αυτό;»
Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: « Εγώ είδα διάφορες απειλές, είδα και σχόλια. Σχόλια του τύπου: η υπουργός κρύβεται, δεν έρχεται στη Βουλή. Ο υπουργός πάει στη Βουλή με βάση τον κανονισμό της Βουλής, όταν καλείται. Την άλλη εβδομάδα που έχει κοινοβουλευτικό έλεγχο, θα πάμε στη Βουλή. Εμένα δεν με κάλεσε κανένας θεσμικά στη Βουλή, ούτε μπορεί να εκφράζονται τέτοιες θεωρίες. Εγώ εκφράζω τη λύπη μου για την προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Βλέπουμε κάποιους να λένε περιγράφοντας τις εξετάσεις ότι ο πιο πλέον αξιόπιστος θεσμός της πολιτείας που είχαμε, καταρρέει. Ότι οι εξετάσεις μετατρέπονται σε απάτη, ότι αυτό γεμίζει θλίψη και ανασφάλεια τις ελληνικές οικογένειες.»
Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: « Οι ελληνικές οικογένειες ξέρουν ότι η κυβέρνηση αυτή δεν κουκουλώνει τα πράγματα και λειτουργεί σωστά.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ο κ. Παπανδρέου είπε χθες ότι υπονομεύουν τον πιο αξιόπιστο θεσμό της πολιτείας.»
Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: « Εγώ εκφράζω απλώς τη λύπη μου για άλλη μια φορά επειδή ο κ. Παπανδρέου διετέλεσε υπουργός Παιδείας.»
|