WORLD.gr

WORLD.gr (http://www.world.gr/forum/)
-   Ιστορία (http://www.world.gr/forum/%CE%99%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1/)
-   -   Ο μεγαλύτερος στρατηγός όλων των εποχών;... (http://www.world.gr/forum/%CE%99%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1/%CE%9F-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%82-%CF%8C%CE%BB%CF%89%CE%BD-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%87%CF%8E%CE%BD%3B-702.html)

aitherovamon 08-05-2007 01:25

Ο μεγαλύτερος στρατηγός όλων των εποχών;...

Την ιδεα την εχω κλεψει απο καπου αλλου,αλλα ειναι ωραιο να προσπαθησουμε να διαλεξουμε αναμεσα σε ολους αυτους σε ολη την ιστορια...

Λοιπον,Ποίος είναι ο μεγαλύτερος/ικανότερος/δυναμικότερος/ευφυέστερος στρατηγός όλων των εποχών?????????

Βαζω μερικα ονοματα ,με ιστορικη σειρα ,αλλα στη δημοσκοπηση θα βαλω μονο αυτους που εχουν την πιθανοτητα να μαζεψουν τα περισσοτερα...

Μέγας Αλέξανδρος,
Ιούλιος Καίσαρας,
Ναπολέοντας,
Αττίλας,
Τζέγκις Χαν,
Αννίβας,
Πυρρος ,
Παττον ,
Ρομμελ ,
Χιτλερ,
Μωάμεθ ο Πορθητής ,
Ουασιγκτον ,
Κεμάλ ,
ο βιετναμέζος ,Βο Νγκουγέν Γκιαπ;

Liverpoulaios 08-05-2007 01:28

Απάντηση: Ο μεγαλύτερος στρατηγός όλων των εποχών;...

Μέγας Αλέξανδρος στο πολύ χαλαρό

aitherovamon 08-05-2007 01:37

Μην το παιρνεις στο τοσο ευκολο το θεμα...
βασικα,Mην το παιρνεις "ελληνικα" το θεμα.Δε λεω ο Μεγας Αλεξανδρος εκανε πολυ μεγαλα πραγματα για την εποχη ,αλλα το ιδιο θα σου ελεγα και για τον Ναπολεοντα που τα εβαλε με τη μιση Ευρωπη,που ηταν και οργανωμενη στρατιωτικα...

Liverpoulaios 08-05-2007 01:40

Το θέμα το έχω ψάξει.Δεν υπάρχει μεγαλύτερος στρατηλάτης.
Το μόνο κακό είναι ότι οι Αμερικάνοι τον κάνανε ταινία:(

gatoni 08-05-2007 01:49

Για ορισμένους δεν έχω άποψη αλλά και για αυτούς που έχω δεν μπορώ να διαλέξω έναν. Καταρχήν είναι διαφορετικές οι εποχές. Δεύτερον μπορεί να τους κρίνεις με πολλά διαφορετικά κριτήρια όπως το τι αλλαγές επέφεραν στον κόσμο οι νίκες τους ή οι ήττες τους.
Πάντως αν ο Μέγας Αλέξανδρος δεν πέθαινε τόσο νέος θα μιλούσαμε για τελείως διαφορετική ιστορία του κόσμου σήμερα.

aitherovamon 08-05-2007 01:52

Ισως αν δεν πεθαινε να μην μιλαγαμε καθολου σε αυτη τη γλωσσα ή και τα κωλο αγγλακια να μιλαγαν τη δικια μας,αν ειχε προλαβει να βρει ή να "φτιαξει" κανενα αξιο διαδοχο...

Liverpoulaios 08-05-2007 01:56

Και ο χίτλερ άμα δεν ήταν τόσο γελοίος θα μπορούσε να θεωρηθεί στρατηλάτης,αλλά το μόνο που έφερε ήταν καταστροφή...

anthropas 08-05-2007 01:58

Εγω νομιζω πως ειναι ο Γιαννης απο του Γκυζη ο καλυτερος,ενας παππους που παιρνει ολη μερα τηλ στα αθλητικα ραδιοφωνα και αποκαλειται στρατηγος

gatoni 08-05-2007 01:59

Από τους στρατηγούς που θαυμάζω και δεν υπάρχει στις επιλογές είναι ο Κουτούζοφ,ο πρώτος που εφάρμοσε την τακτική της καμμένης γης. Πανέξυπνο σχέδιο.
Την τακτική αυτή εφάρμοσε και ο Κολοκοτρώνης με τον Δράμαλη.

aitherovamon 08-05-2007 02:00

ναι μα δεν κοιταμε το αποτελεσμα του καθενα αλλα το ποιος ηταν ο μεγαλύτερος/ικανότερος/δυναμικότερος/ευφυέστερος στρατηγός όλων των εποχών?
δηλαδη αν γινεται να τα ειχε ολα...
ισως ο αλεξανδρος να τα ειχε και ολα,αλλα γιατι πεθανε;;;;

Liverpoulaios 08-05-2007 02:01

Κάποτε στο χωριό μου με φώναζαν στρατηγό.Μπορώ να συμετέχω στην ψηφοφορία;

aitherovamon 08-05-2007 02:13

Το περιμενα τετοια ωρα που το εβαλα και εγω το θεμα να λεμε οτι θελουμε,αφου στην αρχη,ελεγα ετσι για να γουσταρουμε και εμεις οι ακαιροι να βαλω το δομαζο,αλλα ηξερα οτι ολο και καποιος γραφικουλης γαυρος θα ελεγε τιποτα...

Τον κουτουζοφ τον εχω ακουστα,για δωσε τιποτα αλλες πληροφοριες για το βιος του...

Liverpoulaios 08-05-2007 02:15

Αρρώστησε

aitherovamon 08-05-2007 02:18

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Liverpoulaios (Μήνυμα 8533)
Αρρώστησε

ΤΙ;;;;;;;;;;ε??^o) ^o)

gatoni 08-05-2007 02:20

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο aitherovamon (Μήνυμα 8531)
Το περιμενα τετοια ωρα που το εβαλα και εγω το θεμα να λεμε οτι θελουμε,αφου στην αρχη,ελεγα ετσι για να γουσταρουμε και εμεις οι ακαιροι να βαλω το δομαζο,αλλα ηξερα οτι ολο και καποιος γραφικουλης γαυρος θα ελεγε τιποτα...

Τον κουτουζοφ τον εχω ακουστα,για δωσε τιποτα αλλες πληροφοριες για το βιος του...

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για τον Κουτούζοφ και την τακτική του.

http://tovima.dolnet.gr/print.php?e=...825&m=S09&aa=1

Liverpoulaios 08-05-2007 02:22

Sorry πήγαινε στην ερώτηση σου από τι πήγε ο Μέγας Αλέξανδρος
Γράψε λάθος

gatoni 08-05-2007 02:23

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Liverpoulaios (Μήνυμα 8545)
Sorry πήγαινε στην ερώτηση σου από τι πήγε ο Μέγας Αλέξανδρος
Γράψε λάθος

Έχει αρχίσει να μιλάει ο Γιάννης ο περιπατητής μου φαίνεται... :rofl: :rofl: :rofl:

aitherovamon 08-05-2007 02:26

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο gatoni (Μήνυμα 8543)
Ένα ενδιαφέρον άρθρο για τον Κουτούζοφ και την τακτική του.

http://tovima.dolnet.gr/print.php?e=...825&m=S09&aa=1

οντως ωραιος και αυτος ο στρατηγος και σιγουρα θα πηγαινε στην υπο-κατηγορια ευφυεστερος,αλλα δεν νομιζω να εχει κανει και κατι αλλο αξιο αναφορας...

λιβερπουλαιε,το αρρωστησε δεν μου λεει και πολλα,αλλο τον αρρωστησαν επειδη δεν προσεχε και αλλο το αρρωστησε επειδη εφτασε εκει που εφτασε...
οπως και να εχει,ο θανατος του κοστισε πολλα....

Liverpoulaios 08-05-2007 02:30

Αρρώστησε,τον αρρώστησαν δε νομίζω να μάθουμε ποτέ τι ακριβώς έγινε...

aitherovamon 08-05-2007 02:32

εδω δεν μαθαμε,που το θαψαν....

Παντως ικανοτερο στρατηγο ολων των εποχων ,εγω θεωρω τον πυρρο της ηπειρου που αν δεν ειχε φαει αυτη την κεραμιδα ισως και να ειχε αλλαξει πολλα..

Liverpoulaios 08-05-2007 02:36

Ναι αλλά δεν είχε το τέλος που αρμώζει σε κάποιον μεγάλο στατηλάτη.
Το να ψοφλας από κεραμύδα που σου πετάει μια γυναίκα και μεγάλης ηλικίας είναι κάπως...

aitherovamon 08-05-2007 02:40

και που ξερεις αν οντως ετσι εγινε;;;:P

που ξερεις οτι αυτο δεν ειναι απλως η ιστοριουλα μιας γυναικας που ηθελε να το αφησει ετσι στην ιστορια το συμβαν...

απλως λεω ,οτι συγκεκριμενα για τον πυρρο ειναι το ιστορικο ατομο για το οποιο εχουμε τις λιγοτερες γνωσεις...
Μονο ο θανατος του ειναι γνωστος στους περισσοτερους μας και καθολου το εργο και οι τακτικες του...

Liverpoulaios 08-05-2007 02:42

Η αλήθεια έιναι πως δεν τον αναφέρει και κανα βιβλίο Ιστορίας στο σχολείο.
Μόνο στο δημοτικό είχε κάτι

aitherovamon 08-05-2007 02:44

και στο δημοτικο μονο το θανατο του ειχε,μονο και μονο επειδη ηταν εντυπωσιακος και ρεζιλευτικος για ενα στρατηγο...

βεβαια,εγω που διαβασα το "ιστορια του ελληνικου εθνους" που εχει 2-3 στοιχεια μεσα για αυτον ,ηταν οντως εξαιρετικος στη δουλεια του και πολυ φιλοδοξος...

Ημιονος ο Β' 08-05-2007 07:38

Δομαζος
απορω που δεν ηταν στην αρχικη λιστα!!!

aitherovamon 08-05-2007 08:21

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Ημιονος ο Β' (Μήνυμα 8570)
Δομαζος

το ξερα οτι θα μου τη πεσετε ετσι...αφου ελεγα να βαλω και το κουδα μπας και εχουμε κανεναν παοκτζη...

achilles 08-05-2007 11:03

Δεν νομίζω να αμφισβητεί κανείς την Μεγαλειώδη πορέια του Αλέξανδρου στα βάθη της Ασίας.Παρόλα αυτά δεν θα τον χαρακτήριζα κορυφαίο στρατηγό γιατί απο ότι γνωρίζω δεν διακρίθηκε για τις τακτικές του στο πεδίο της μάχης όσο για την ηγετική του φυσιογνωμία και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του που ενέπνευσε τους στρατιώτες του.Θα επέλεγα λοιπόν τον Μιλτιάδη γιατι ήταν ο πρωτοπόρος.Στην μάχη του Μαραθώνα ίσως εφαρμόστηκε για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη στρατηγική μάχης.Ενισχύοντας τα άκρα του ελληνικού σχηματισμού μάχης κατατρόπωσε τους πολυπληθέστερους αλλά χωρίς τακτική και συνοχή Πέρσες κυκλώνοντας τους.

Cantona13 09-05-2007 10:24

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Ημιονος ο Β' (Μήνυμα 8570)
Δομαζος

+1:clap:

aitherovamon 09-05-2007 19:56

Εγω παντως ψηφισα ναπολεων ,μονο και μονο επειδη τα εβαλε με τη μιση ευρωπη και μαλιστα οταν και οι αντιπαλοι του ειχαν την ιδια τεχνογνωσια με αυτον...

οχι σαν τον αλεξανδρο που για να τον αντιμετωπισουν ,του εριχναν τους ελεφαντες στο πεδιο μαχης...Οχι ομως οτι δεν το θεωρω και αυτον καλο..

Κασσάνδρα 09-05-2007 21:48

Alexander the Great! Εντελώς σωβινιστικά! ;p
Αν και εξακολουθώ να πιστεύω πως ο Χίτλερ είχε όραμα, αλλά αποδείχθηκε πως η φιλοδοξία του (?) ήταν μεγαλύτερη από τη στρατηγική του!

Ημιονος ο Β' 10-05-2007 12:06

Βλεπω τη γουσταρετε μπαγασικα τη φτιάξη...kalo!!!

Ξεχναμε φαινεται τι ειναι στρατηγος, τι αντιπροσωπευει και τι σερνει πισω του.
Στα τσακιδια ολοι τους...:grr:
Χεστηκα αν ο Μπλυχερ ειναι ο προπατορας του Γκουντερνιαν και αυτος με τη σειρα του καποιου νεου και αγνωστου ακομα, ειδικα μαλιστα γιατι ισως ειναι πολυ αργα οταν μαθω (αν μαθω) το ονομα του

Αν μπορουσα θα ξαναψηφιζα Δομαζο οχι τοσο για το οπαδικο της ιστοριας αλλα γιατι τον εχω ακομα εδω, ανημπορο πλεον, για να τον απομυθοποιω καθημερινα και κατα τα γουστα μου;D

Xavier 10-05-2007 13:12

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Ημιονος ο Β' (Μήνυμα 9154)
Βλεπω τη γουσταρετε μπαγασικα τη φτιάξη...kalo!!!

Ξεχναμε φαινεται τι ειναι στρατηγος, τι αντιπροσωπευει και τι σερνει πισω του.
Στα τσακιδια ολοι τους...:grr:
Χεστηκα αν ο Μπλυχερ ειναι ο προπατορας του Γκουντερνιαν και αυτος με τη σειρα του καποιου νεου και αγνωστου ακομα, ειδικα μαλιστα γιατι ισως ειναι πολυ αργα οταν μαθω (αν μαθω) το ονομα του

Αν μπορουσα θα ξαναψηφιζα Δομαζο οχι τοσο για το οπαδικο της ιστοριας αλλα γιατι τον εχω ακομα εδω, ανημπορο πλεον, για να τον απομυθοποιω καθημερινα και κατα τα γουστα μου;D

Πέρα από τον ευτελισμό του θέματος και τη γλώσσα έχεις κάτι να προσθέσεις επί τούτου?

Ημιονος ο Β' 10-05-2007 14:53

Μαλλον ανηκω σε αλλο κοσμο...γεια σας:worship:

paullina 10-05-2007 16:28

Απο τους πρόσφατους ιστορικά θα διάλεγα τον Μοντγκόμερυ, για την ευφυϊα, τον σχεδιασμό, την πονηριά, το θράσσος.
Απο τους παλαιότερους δεν ξέρω ...ίσως τον Τζέγκις Χαν.

aitherovamon 12-05-2007 03:49

Τώρα τελευταία πολύ λόγος γίνεται για τον Μεγαλέξανδρο αλλα επειδη δεν θελω να ανοιξω και εγώ ένα θέμα βαζω εδω μερικες πληροφοριες σχετικά.

Ο θάνατος του
Ο Αλέξανδρος πέθανε στις 10 Ιουνίου του 323 πΧ, σε ηλικία μόνο 33 ετών. Απο τί πέθανε όμως?
Από κούραση και εξάντληση? Από πνευμονία? Από σύφιλη? Από πυρετό? Από το πολύ πιοτό? Απο δηλητήριο?
Κατα καιρούς όλο και κάποιος <<ειδικός>> δίνει μια ερμηνεία. Πάντως οτι έγινε, έγινε στη διάρκεια ενός απο τα γλέντια που συνήθιζαν οι Μακεδόνες. Σε κάποια στιγμή ο Αλέξανδρος αισθάνθηκε δυνατούς πόνους, "σαν να είχε χτυπηθεί απο βέλος στο συκώτι". Τρείς μέρες ήταν άρρωστος, μέχρι να υποκύψει.

Ο Αλέξανδρος θάφτηκε στην Αίγυπτο με τιμές Φαραώ. Κανείς όμως δεν ξέρει που ακριβώς βρισκόταν ο τάφος του. Στη διάρκεια των αιώνων, πολλοί τάφοι που φαινομενικά ανήκαν στον Αλέξανδρο λεηλετήθηκαν, οχι μόνο απο τους τυμβορύχους, αλλά και απο Ρωμαίους Αυτοκράτορες όπως ο Αύγουστος και ο Καλιγούλας.(ο οποίος αρέσκονταν να περιφέρεται φορόντας μια νεκρική μασκα δηλώνοντας ότι άνηκε στον Αλέξανδρο)

Πιθανότερες τοποθεσίες είναι η Αλεξάνδρεια και η Οαση της Σίβα.

Η υστεροφημία του

Τί όμως θα συνέβαινε άν ό Αλέξανδρος δεν πέθαινε τόσος νέος ;

Υπάρχει η άποψη ότι αν ο άδοξος θάνατός του δεν ανέκοπτε την εφαρμογή των σχεδίων του ο κόσμος σήμερα, πολύ πιθανόν, θα ήταν διαφορετικός. Πολύ πιθανόν, η ανθρωπότητα δεν θα είχε περάσει τις σκληρές δοκιμασίες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, οι κοινωνίες δεν θα εισέρχονταν στο μακραίωνη φάση του ευρωπαϊκού μεσαίωνα που βασικά σταμάτησε την ανθρώπινη πρόοδο για χίλια τουλάχιστον χρόνια και το διεθνές σύστημα δεν θα περνούσε τις αιματηρές συμπληγάδες του εθνικού-κρατικού γίγνεσθαι των νεότερων χρόνων.

Σχεδόν τίποτε δεν έλειπε από τον πολυπολιτισμικό Αλέξανδρο στον δρόμο της εκπλήρωσης των μεγαλεπήβολων σχεδίων ενοποίησης του κόσμου.

Η αντίθετη όμως άποψη θεωρεί ότι για την υστεροφημία του, ο Αλέξανδρος ήταν τυχερός που πέθανε νέος διότι η ροπή του στα μεθύσια-όργια, οι «κακές του πράξεις» όπως αυτές της των καταστροφών σφαγων της Τύρου,της Γάζας, των Σογδιανών και των Μαλλών καθώς και η εξόντωση των συνεργατών-φίλων του Φιλώτα, Κλείτου, Παρμενίωνα 'εδειχνε ότι ο Αλέξανδρος μεταλλάσονταν σε αιμοσταγή κατακτητή κατι ίσως σαν τον Αττίλα ή στην καλυτερη σαν τον Τζέκινγκς Χάν.Καμιά σχέση με τον ιδεολόγο πολέμιστη βασιλιά που ξεκίνησε.

Και μια λεπτομέρεια για τον Αλεξανδρο

Το ύψος του

Καταρχην ήταν κοντός, αλλά πόσο όμως ήταν

Η γνώση που έχουμε μας πληροφορεί ότι ηταν κοντήτερος του πατέρα του (αρκετοί βιογράφοι του το αναφέρουν)
Αν δεχτουμε τον Πλούταρχο που αναφέρει οτι ο Αλέξανδρος έφτανε μέχρι τους ώμους του Φιλίππου.Τότε ο Αλέξανδρος ήταν 15-20 πόντους κοντήτερος.
Γνωρίζουμε όμως απο τα ευρήματα του καθηγητή Ανδρόνικου στην Βεργίνα ότι το ύψος του Φιλίππου βάσει των όπλων του και κυρίως του θώρακά του ήταν 1.60.

Αρα το ύψος του Αλεξάνδρου ήταν απο 1.40 έως 1.45 το πολύ

Σίγουρα αυτό θα ξενίσει μερικούς αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η ανθρωπινη φυλή στο πέρασμα των αιώνων ψήλωσε και δεν αποτελεί μέτρο σύγκρισης το ύψος του μέσου ( 1.78 ) σημερινού ανθρώπου.
Απο την άλλη να φέρω το παράδειγμα του Ναπολέωντα που ήταν και αυτός μόνο 1.45.

paullina 12-05-2007 10:51

Βασικά το κοντός δεν μας ενοχλεί...παράδειγμα η νύφη της Θεοπούλας κι εγώ , που μια χαρά κοντές είμαστε ,και παντού περνά η μπογιά μας...:hehe:
Στην πολιτισμικότητα παλατζάρει το θέμα λιγάκι, και στην επεκτατική αντίληψη συνάμα.
Κάτι σαν Τζώρτζ Μπούς της εποχής ας υποθέσουμε ένα πράγμα.Εκπολιτισμός των < βαρβάρων> με το ζόρι μέσω επιθετικών πολέμων,μέχρι να μάθουν σωστά Αγγλικά...Στην περίπτωση μας την Μακεδονική διάλεκτο .. Εξάλλου , τα οστεϊνα απομεινάρια που βρέθηκαν απο ανθρωπολόγους του Χάρβαρντ περιμετρικά της αρχαίας Περσέπολης, αποδεικνύουν περίτρανα , κανιβαλλικές τάσεις, που συνόδευαν τις βραδιές οργίων και τα διαλλείματα ανάπαυσης του αρχιστράτηγου.
Μπροστά σε τέτοια ιστορικά φαινόμενα ,καθε άλλο παρα υποκλιση χρειάζεται.
Εμεις άλλωστε διαθέτουμε πνευματικό αρχιστράτηγο ,κάπως Πλάτωνα τον έλεγαν....αν θυμάμαι σωστά.

Astrolabos 12-05-2007 15:04

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο paullina (Μήνυμα 9737)
Εξάλλου , τα οστεϊνα απομεινάρια που βρέθηκαν απο ανθρωπολόγους του Χάρβαρντ περιμετρικά της αρχαίας Περσέπολης, αποδεικνύουν περίτρανα , κανιβαλλικές τάσεις, που συνόδευαν τις βραδιές οργίων και τα διαλλείματα ανάπαυσης του αρχιστράτηγου.

Αυτό δεν το ήξερα. Δηλαδή οι Μακεδόνες είχαν και ανθρωποφαγικές τάσεις; Πολύ τραβηγμένο μου φαίνεται.

paullina 12-05-2007 15:20

Κι εμένα όταν το διάβασα...:(
Γκρεμίστηκε μέσα μου ο σωβινιστικός μύθος, περί αρχαιοελληνικού πολιτισμικού ιδεώδους , που χρόνια πάσχιζαν καποιοι να μου μεταφέρουν μαθησιακά.:)

Astrolabos 12-05-2007 15:28

Μπορείς να παραθέσεις πηγή;

Karmakosmik 12-05-2007 15:31

Παραμύθια...

Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 15:14.

WORLD.gr Copyright ©2004 - 2026 | Powered by vBulletin

Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0