![]() |
Απάντηση: Αθήνα, η βρώμικη πόλη
Φυσικά και φταίνε αλλοδαποί, αλλά ποιοί αλλοδαποί; Φυσικά όχι όλοι αλλά αυτοί που μένουν σε συγκεκριμένες περιοχές: το μέρος του κέντρου της Αθήνας στο οποίο αναφέρθηκα το 90% των μόνιμων κατοίκων είναι αλλοδαποί, οικονομικοί πρόσφυγες, τις περισσότερες φορές παράνομα εισερχόμενοι στην χώρα. Και φυσικά δεν φταίνε για αυτά τα συγκεκριμένα σημεία της Αθήνας αυτοί επειδή λέγονται ή είναι αλλοδαποί αλλά για τις συνήθειες και την συμπεριφορά τους μέσα και έξω από το κτίριο που ζουν. Με παρόμοια αναλογία φταίνε και οι ιδιοκτήτες των κτιρίων των αναφερόμενων περιοχών που δεν δίνουν δεκάρα για την καθαριότητα του κτιρίου τους, του οικοδομικού τετραγώνου τους όπως επίσης και τα καταστήματα με τα σκουπίδια τους που επειδή ο άλλος θέλει να πετάξει 5 μεγάλες κούτες θα πρέπει να τις παρατήσει δίπλα στους κάδους και τελείωσε το χρέος του. Μετά φταίει η αστυνομία, ο δήμος και η κυβέρνηση γιατί ανέχεται κοινωνικά φαινόμενα όπως άστεγους, πρεζόνια και λοιπούν ανθρώπους του δρόμου (κυριολεκτικά) να κάνουν σπίτι τους, καφενείο τους, χώρο ανταλλαγής, εμπορίας και αγοράς ναρκωτικών ουσιών την κάθε γειτονιά.
Δυστυχώς στην Αθήνα επικρατεί το "όπου υπάρχει φτώχεια υπάρχει και βρώμα". Περιοχές όπως το Παλαιό Ψυχικό είναι πεντακάθαρες και το πιο παράξενο απ' όλα δεν υπάρχει ίχνος χαρτιού κάτω, ούτε διαφημιστικά χαρτάκια, αυτοκόλλητα, αφίσσες στους δρόμους όπως βλέπουμε σε άλλες μέτριες περιοχές όπως Ζωγράφου ή στις φτωχές όπως Μεταξουργείο, Ομόνοια, Γκάζι κτλ. |
Παράθεση:
|
Στο θέμα αυτό μιλάμε για την υλική βρωμιά όχι για την πνευματική... :)
|
Παράθεση:
Και σου παραθέτω το αρχικό post μπας και καταλάβεις και τίποτα: "Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών βασίζονται στους κοινωνικούς παράγοντες της κάθε χώρας, όπως το εισόδημα, η παιδεία, το ποσοστό ανεργίας και το προσδόκιμο ζωής, αλλά και περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η ποιότητα του αέρα και του νερού, η εκπομπή αερίων ρύπων που σχετίζονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η βιοποικιλότητα." Τώρα αν εσύ πιστεύεις ότι ο αλλοδαπός μολύνει το περιβάλλον περισσότερο από τις βιομηχανίες σας και την άναρχη πολεοδομία σας, την έλλειψη συντονισμού και κανονισμών στο κέντρο της άχαρης πόλης σας, τα υψηλά επίπεδα ανεργίας, τα υψηλά επίπεδα νεόπτωχων και νεόπλουτων (που ανοίγουν ακόμα περισσότερο την ψαλίδα της κοινωνικής αδικίας και διαχωρισμού) και την πελατειακή σχέση μεταξύ ισχυρών και πολιτικών ε τότε να την χαίρεσαι την πόλη σου και με γειά σου με χαρά σου. Το επιχείρημα ότι φταίνε ΚΑΙ οι αλλοδαποί γιατί αφήνουν τις κούτες τους και το αποδέχονται και οι διαχειριστές της πολυκατοικίας τους είναι, το λιγότερο που μπορώ να πω, ηλίθιο. Όπου να'ναι θα πούμε ότι φταίει η θεία από τον 5ο όροφο που σκουπίζει την αυλή της και γεμίζει σκόνες τους δρόμους για την βρωμιά στην Αθήνα το οποίο οδηγεί στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η επιφανειακή κρίση ενός γεγονότος είναι χειρότερη από την έλλειψη γνώμης και κρίσης! |
Όταν μιλάμε για βρώμικη πόλη δεν εννοούμε κάτι άλλο από την βρωμιά κυριολεκτικά στους δρόμους, στους τοίχους, στον αέρα. Εαν θεωρείς οτι η λέξη βρωμιά μπορεί να χαρακτηρίσει ένα κοινωνικό ή οικονομικό ή εκπαιδευτικό επίπεδο τότε το πράγμα πάει αλλού. Εγώ αναφέρομαι αποκλειστικά στην βρωμιά της ύλης.
Δεν εκπροσωπώ την Αθήνα ούτε τους κατοίκους της ούτε είμαι από την Αθήνα οπότε το να απευθήνεσαι σε εμένα λες και είμαι αθηναίος ή εργοστασιάρχης των αθηνών είναι άστοχο και δεν προκύπτει από τα γραφόμενά μου στο θέμα αυτό. Επίσης, ό,τι γράφει ο καθένας μας εδώ μέσα είναι αυθαίρετο και υποκειμενικό από την φύση του επειδή συμμετέχουμε ως άτομα και όχι ως επιστημονικό προσωπικό κάποιας έρευνας ή κάτι άλλο. Συνεπώς και τα λεγόμενα του καθενός θα είναι αυθαίρετα και προσωπικά. Επιπλέον ενώ δεν προσέχεις όταν διαβάζεις αυτά που γράφω και τα παραθέτεις αλλαγμένα έχεις και την εντύπωση πως εγώ δεν διαβάζω την αρχική δημοσίευση και οτι μάλιστα είναι και ηλίθιο το επιχείρημα (ναι αυτό που διάβασες και θυμάσαι λάθος λέω). Το οτι δεν σου αρέσει η παραξηγημένη μου κρίση και γνώμη δεν σημαίνει οτι δεν υπάρχει, αλλά οτι δεν αντέχεις να υπάρχουν απόψεις διαφορετικές από την δική σου... Και αυτό είναι κακό για την επιχειρηματολογία... :) |
Παράθεση:
Η οικονομική άνεση, η παιδεία, ο σεβασμός, η κατανόηση και η κοινωνική πολιτική (λαού και εξουσίας) είναι αυτή που "καθαρίζει" την πόλη, την εκάστοτε πόλη και όχι τα πογκρόμ! Γιατί κολλάς σε κάτι τόσο ασήμαντο όπως το ότι λανθασμένα θεώρησα ότι είσαι Αθηναίος; Τί σχέση - για όνομα του Θεού κιόλας - έχει αυτό με το θέμα; Ή μήπως θεωρείς ότι η ξενοφοβία είναι καθαρά φαινόμενο Αθηναϊκό και όλη η υπόλοιπη Ελλάδα είναι ραντισμένη με αγγελόσκονη; Δεύτερον, επαναλαμβάνω ότι η έρευνα στηρίχτηκε σε ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ!!! Πόσες φορές πρέπει να επαναληφθεί; Δεν έχει καμία σχέση αν φοράει ο άλλος βρώμικα ή καθαρά ρούχα για να χαρακτηριστεί η πόλη του καθαρή. Ειδικά σε μία πόλη που γίνονται καθημερινά 3.000.000 μετακινήσεις και τα μικροσωματίδια έχουν φτάσει σε επίπεδο συναγερμού. Εκτός και αν οι σωματικές ανάγκες των αλλοδαπών είναι κι αυτές ανθελληνικές και μας δηλητηριάζουν με τοξικά αέρια. Η κοινωνία που ζεις παίζει τεράστιο ρόλο σε τι περιβάλλον διαμορφώνεται καθώς και το περιβάλλον που διαμορφώνει από μόνη της. Τόσο το κοινωνικό όσο και το φυσικό. Σε μία πόλη όπου η επιτυχία γίνεται αυτοσκοπός (ίσως θα έπρεπε να το διορθώσω αυτό σε μία παγκοσμιοποιημένη κοινωνία), όπου οι επιλογές των κατοίκων της είναι ο εφήμερος και γρήγορος πλούτος, όπου ο τρόπος ζωής τους είναι μακριά από κάθε φυσική και φυσιολογική ανθρώπινη λειτουργία είναι φυσικό να καταλήγει σε μία βρώμικη και σιχαμερή πόλη. Έναν απέραντο σκουπιδότοπο. Οι εύκολες λύσεις του στυλ: "Διώξτε του αλλοδαπούς" δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα. Πρώτον γιατί ο αλλοδαπός δεν είναι το πρόβλημα αλλά ένα από τα χιλιάδες αποτελέσματα της παγκοσμιοποιημένης, αποξενωμένης από κάθε ανθρώπινο χαρακτήρα και απάνθρωπης δυτικής κοινωνίας και δεύτερον γιατί ποτέ στην ιστορία οι εύκολες λύσεις δεν αποτελούσαν την καλύτερη επιλογή. Κι επειδή αυτά που γράφω δεν φαίνεται ότι τα διαβάζεις με προσοχή επισημαίνω ότι η δύσκολη λύση δεν σημαίνει ότι είναι και πολύπλοκη. Μέσα στην απλότητα κρύβονται οι πιο περίπλοκοι αλγόριθμοι του σύμπαντος. Ο ανθρώπινος νους και η θέληση είναι αυτή που κάνει τα δύσκολα πραγματικότητα και τα "αδύνατα δυνατά". Οι πόλεις όπως το Παρίσι που βρίσκονται στην κορυφή της "καθαρότητας" τους από την άλλη παρ' όλο που χαρακτηρίζονται, σαν κοινωνία και δομή, ξενοφοβικές, ταυτόχρονα έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν έναν οργανωμένο ιστό που διαμορφώνεται μέσα από την ισχυρή οικονομία (σε σχέση με την Ελληνική) την αποφορτισμένη δημόσια μηχανή, τις αυστηρές μελέτες και εφαρμογές τους για θέματα περιβάλλοντος καθώς και τα προνόμια που δίνονται στους πολίτες για την εφαρμογή τους. Π.χ. Στην Γερμανία η επιλογή μιας οικογένειας να τοποθετήσεις φωτοβολταϊκά συστήματα στο σπίτι της χρηματοδοτείται από το κράτος σε ποσό 70%. Μέχρι και η Ισπανία και Ιταλία διαθέτουν ισχυρά κίνητρα για καθαρότερο περιβάλλον. Όλες αυτές είναι χώρες με έντονο το στοιχείο του μετανάστη και με πολύ ξενοφοβικές κοινωνίες. Ποτέ όμως οι αλλοδαποί δεν αποτέλεσαν πρόβλημα όσον αφορά την "καθαρότητα" τους. Ποτέ, γιατί απλά διαθέτουν ΚΡΑΤΟΣ και ΝΟΜΟΥΣ που εφαρμόζονται από ΟΛΟΥΣ (ή τουλάχιστον από τους περισσότερους). Ακόμα και αυτό το τελευταίο είναι θέμα προς συζήτηση και ανάλυση. Το πού και πότε δηλαδή μία μορφή εξουσίας μπορεί να κάνει τα "στραβά μάτια" σε μία ιδιωτική παράνομη ενέργεια που όμως θα αποφέρει κέρδη μακροπρόθεσμα σε ένα μεγάλο σύνολο. Κι αυτό όμως γίνεται (όταν γίνεται) ελεγχόμενα. Όπως βλέπεις οι παράμετροι είναι χιλιάδες. Εκκατομμύρια και κάθε μία από αυτές έχει άλλες τόσες. Γι αυτό τον λόγο ο απλός αφορισμός τύπου "οι αλλοδαποί φταίνε" δεν οδηγεί σε σωστά συμπεράσματα και αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη. Ακόμα χειρότερο είναι το "και οι αλλοδαποί φταίνε" μιας και συνήθως δεν συνοδεύεται από άλλες αιτίες του προβλήματος που εξετάζεται και πάλι οδηγεί σε ακόμα πιο λανθασμένα συμπεράσματα. Η λογική της μάζας είναι απίστευτα ρευστή αγαπητέ μου. Η χειραγώγησή της δε είναι τόσο εύκολη που το παραμικρό λάθος μπορεί να οδηγήσει σε ακραία φαινόμενα που αφήνουν πληγές σε ολόκληρη την κοινωνία. Εξ άλλου να είσαι σίγουρος ότι αν η λύση ήταν η απέλαση των αλλοδαπών θα είχε γίνει ήδη από όλες τις κυβερνήσεις όλων των χωρών του κόσμου ολόκληρου. Και μην μου πεις ότι φοβούνται την κοινωνική κατακραυγή... ξεπερασμένα πράγματα πια και απολύτως ελεγχόμενα. |
Οι αλλοδαποί είναι μία από τις αιτίες όχι η μοναδική αιτία. Το έχω γράψει και στο αρχικό μου μήνυμα. Και δεν αναφέρομαι σε όλους τους αλλοδαπούς αλλά σε αυτούς που τους λείπει παιδεία, σεβασμός προς την φιλοξενούμενη χώρα και υπακοή στους νόμους της χώρας. Άλλες αιτίες είναι η μη εφαρμογή των νόμων από τους πολίτες και από το ίδιο το κράτος (σε επίπεδο τοπικό και πανελλαδικό). Συνεχίζεις το ίδιο βιολί με τους αλλοδαπούς και δεν βλέπεις τα άλλα επιχειρήματά μου. Επίσης, ξαναβλέπω να ρίχνεις το φταίξιμο της διαφωνίας μου σε αυτά που λες στο οτι δεν διαβάζω προσεκτικά αυτά που γράφεις, δεν ισχύει αυτό. Τέλος, με θεωρείς Αθηναίο γιατί μου επιτέθεσαι στο προ-προηγούμενο μήνυμά σου σαν να εκπροσωπώ τους αθηναίους.
Οι οικονομικοί μετανάστες και ειδικά οι παράνομοι έχουν άμεση σχέση με την υποβάθμιση ποιότητας της ζωής συγκεκριμένων περιοχών μιας πόλης όπως της Αθήνας. Η υποβάθμιση γίνεται τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε πολιτιστικό. Παράνομοι πωλητές χωρίς άδεια, διακίνηση παράνομων πραγμάτων, ναρκωτικών, γκέτο συγκεκριμένων ομάδων, καθημερινά μαχαιρώματα με σπασμένα μπουκάλια/σουγιάδες, άρρωστοι άνθρωποι που δεν θέλουν να πάνε στο νοσοκομείο αλλά προτιμούν να το ξεπεράσουν σπίτι τους ή να πεθάνουν σε αυτό. Ήμουν μια μέρα στην οδό Αναξαγόρα πίσω από την πλατεία Ομονοίας και σε μια πολυκατοικία (που ήταν σαν να την είχε εγκαταλείψει ο θεός) έμεναν καμιά 20αριά μαύροι (πωλητές cd/dvd) και μια οικογένεια (μια μάνα πρόσεξα και ένα 15χρονο παιδάκι). Οι μαύροι μπαινόβγαιναν στο κτίριο, τακίμιαζαν με διάφορους άλλους (έλληνες πρεζόνια, κάτι κορεάτες) αγόρασαν μπροστά μου στα 15 μέτρα κάτι σε σκόνη, ένα τσούρμο 5 πολωνών στάθηκε στην είοοδο της πολυκατοικίας μαζί τους ήταν ένας άσχετος με πατερίτσες, τον έβαλαν να ξεβρακωθεί, κάποιος φόρεσε το παντελόνι του, άλλος την μπλούζα και άλλος κάτι σαν μπουφάν και του έδωσαν τα δικά τους που φαινόντουσαν κουρέλια και τον παράτησαν εκεί και έφυγαν. Κανα δυό φορές κατέβηκε η μάνα με το παιδάκι κάτω και έβλεπα στην έκφραση του προσώπου του πόσο στριμωγμένο ήταν, πόσο ένιωθε οτι σαν να ήταν αυτό σε ξένο μέρος και όχι σπίτι του. Τι ποιότητα ζωής είχε αυτό το παιδί εκεί άραγε; Εαν είχες τέτοιες εμπειρίες/γνώσεις από μια περιοχή σαν το κέντρο της Αθήνας θα μπορούσες να καταλάβεις πολύ καλά αλλά από τα λεγόμενά σου φαίνεται οτι ζεις πολύ μακριά από το πρόβλημα και μιλάς θεωρητικά και αόριστα. |
Tην αθλιώδη κατάσταση που περιγράφεις την ξέρω πολύ καλά. Το ότι ζω σε ένα μέρος μακριά από την Αθήνα είναι ευλογία όχι κατάρα. Το ότι φροντίζω να ενημερώνομαι τόσο από επίσημα κέντρα όσο και από άλλες πηγές επίσης είναι γεγονός. Γνωρίζω ποιες είναι οι συνθήκες και οι δυσκολίες ζωής του μετανάστη. Η κατάσταση που περιγράφεις είναι μεμονωμένη αλλά συνάμα απόλυτα φυσιολογική. Συνεχίζω να επιμένω ότι το παραπάνω γεγονός (και όποιο άλλο) δεν ευθύνεται για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στην Αθήνα. Αντίθετα η υποβάθμιση της ζωής ευθύνεται για τις παραπάνω καταστάσεις που περιγράφεις. Δεν είναι ποτέ ο άνθρωπος που φταίει για τον δρόμο που τράβηξε αλλά το περιβάλον που έζησε και ζει. Σαφώς, αν θέλουμε να ρίξουμε το φταίξιμο στον παρανομούντα τότε ναι θα καταδικαστεί και ο μαύρος που πουλάει cd (και που οι μπάτσοι έχουν στα σπίτια τους) και ο πολωνός που πουλάει λευκές σκόνες. Αλλά εκεί είναι το πρόβλημα; Η πηγή του προβλήματος δεν βρίσκεται στον τελευταίο τροχό της αμάξης αλλά στον αμαξέρη.
Δεν συνεχίζω να σε αποκαλώ ούτε Αθηναίο ούτε τίποτα. Επειδή δεν σε γνωρίζω και για χάριν της συζήτησης σε "βαπτίζω" Αθηναίο χωρίς ουσιαστικά να αναφέρομαι σε εσένα προσωπικά αλλά γενικότερα στο σύνολο μιας και ως σύνολο απονέμονται οι ευθύνες σε κοινωνικά ζητήματα. Και Αθηναίο, όχι κάτι άλλο γιατί μιλάμε για την βρώμικη πόλη που λέγεται Αθήνα. Όσα λέω μπορεί να είναι θεωρητικά αλλά η θεωρία είναι αυτή που αποτελεί την πηγή της ιδεολογίας. Σήμερα πάσχουμε από οράματα και από ιδεολογίες γενικότερα, έλλειψη θεωρητικής συζήτησης και αναζήτηση τρόπων ώστε η θεωρία να γίνει πράξη. Το παρουσιάζεις σαν να πρόκειται για μειονέκτημα ή για μέγα κακό η θεωρητική κουβέντα. Σαφώς και διάβασα ότι είπες "φταίνε και οι αλλοδαποί και όχι μόνο αυτοί καθώς και όχι όλοι από αυτούς.". Δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με την συγκεκριμένη επιλογή των φράσεων σου όμως. Η επιλεκτική επιλογή ενός μέρους (πολύ μικρού) του προβλήματος δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις. Κι επειδή έχω βαρεθεί να ακούω για το φταίξιμο των αλλοδαπών (πρώτα) και όχι για το φταίξιμο το δικό μας για την κοινωνία που φτιάξαμε εμείς και οι γονείς μας (αυτό θα έπρεπε να αναφέρεται πρώτο) αναγκάστηκα εκ των πραγμάτων να σου απαντήσω χωρίς να έχω κάτι προσωπικό μαζί σου μιας και ούτε καν σε γνωρίζω. Ίσως οι εντυπώσεις που έχω για σένα να είναι λανθασμένες ίσως και όχι. Καμία σημασία όμως δεν έχει αυτό. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι πρέπει κάποτε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας σαν άτομα και να μην λειτουργούμε με την νοοτροπία της μάζας. Είμαστε άτομα με νου και κρίση και έτσι πρέπει να σκεφτόμαστε να κρίνουμε, να αποφασίζουμε και να πράττουμε. Όχι να ρίχνουμε το φταίξιμο για την κατάντια της Αθήνας (και οποιασδήποτε άλλης πόλης) σε μικρότερες και ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες. |
Για να ολοκληρώσω την γνώμη μου για τους αλλοδαπούς που είναι απλά ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος αλλά όχι ολόκληρο το πρόβλημα θα συμφωνήσω με τον Panagioths. Όχι οτι είμαι ρατσιστής απέναντι στους ξένους αλλά η ανεξέλεγκτη είσοδος παράνομων μεταναστών τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι η αιτία να τους κατηγορούμε σήμερα 100% δικιολογημένα.
Η πλειοψηφία των αλλοδαπών που είναι συγκεντρωμένοι σήμερα στην Αττική ανήκουν στον κατώτερο υπόκοσμο της ίδιας της χώρας τους, πολλές φορές και διωγμένοι κατάδικοι. Αφού λοιπόν οι ίδιοι οι Αλβανοί, ή Πακιστανοί, ή Λιβανέζοι δέν δέχονται πίσω τα ίδια τα παιδιά τους για ποιόν λόγο να τους δεχτούν οι "μεγαλόψυχοι" Αθηναίοι? Για να κάνουν την Αθήνα 100 φορές περισσότερο πιό μπουρδέλο απ'ότι είναι? Αυτά τα λίγα για τους αλλοδαπούς που απλά είναι ένα μέρος του προβλήματος. Οι υπόλοιπες ευθύνες ανήκουν σε εμάς τους ίδιους με την νοοτροπία που έχουμε σάν λαός τα τελευταία 200 χρόνια, ο λαός που βγήκε απο έναν Τουρκικό αχταρμά. |
Παράθεση:
|
| Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 03:28. |
WORLD.gr Copyright ©2004 - 2026 | Powered by vBulletin