WORLD.gr
Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Connect

WORLD.gr > Ειδήσεις > Επιστήμη - Τεχνολογία > Υγεία
Μεγάλες Αλήθειες
Κάθε στιγμή το 70% των οδηγών του κόσμου υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας.

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 28-05-2008, 15:59   #1 (permalink)
...

fineas is on a distinguished road
Προεπιλογή SOS για βρεφικό γάλα

«O γιος μου έπαιρνε ένα διατροφικό προϊόν επί ενάμιση χρόνο. Ξαφνικά, άρχισε να τραυλίζει. Δεν μπορούσε να αρθρώσει καλά. Αυτό κράτησε 4 μήνες. Κρατούσε το κάτω σαγονάκι του για να προσπαθήσει να πει "μαμά"». Η εικόνα αυτή του γιου του ήταν που κινητοποίησε έναν παιδίατρο ο οποίος άρχισε με επιμονή και υπομονή να ερευνά τα διάφορα σκευάσματα. Ηταν η δική του επιμονή που παρακίνησε και τον ΕOΦ να ξεκινήσει έρευνα για το ενδεχόμενο βρεφικά γάλατα ή συμπληρώματα διατροφής να είναι επικίνδυνα για τα παιδιά που τα καταναλώνουν εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε χαλκό.

Το αγοράκι, τριών ετών σήμερα, άρχισε να τραυλίζει τον περασμένο Ιανουάριο. Αναζητώντας τα αίτια του προβλήματος, ο παιδίατρος πατέρας του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σχετίζονταν με το γάλα που έπινε ο γιος του. Το σκεύασμα φαίνεται πως περιείχε μεγάλη ποσότητα χαλκού και συσσωρευόταν στον παιδικό οργανισμό ξεπερνώντας τα επιτρεπόμενα όρια. Oταν το αγόρι σταμάτησε να το καταναλώνει, τα νευρολογικά συμπτώματα υποχώρησαν μέσα σε 20 μέρες.

Το περιστατικό, που προβληματίζει την παιδιατρική κοινότητα και για το οποίο έγινε καταγγελία στον ΕOΦ, διερευνάται και αναμένεται να εκδοθεί σχετικό πόρισμα. Αναφορά στο θέμα κάνει και ο παιδίατρος - λοιμωξιολόγος, διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης Ιωάννης Καβαλιώτης, στο ιστολόγιο http: //loimoxi. blogspot. com, όπου εκφράζει τον προβληματισμό του για το περιστατικό.

«Κρατούσε το σαγόνι»
Τα συμπτώματα που εμφάνισε το αγοράκι ανησύχησαν την οικογένειά του. O πατέρας του αναζήτησε λύση στο πρόβλημα συζητώντας με πολλούς συναδέλφους του παιδιάτρους αλλά και παιδοψυχολόγους. «Oλοι νόμιζαν ότι είναι ψυχογενούς αιτιολογίας. Oμως, γνωρίζοντας ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων χαλκού μπορεί να προκαλέσει δυσαρθρία και κολλώδη ομιλία, άρχισα να ψάχνω τα αίτια στη διατροφή του. Τότε ανακάλυψα ότι το σκεύασμα που έπαιρνε είχε υψηλές συγκεντρώσεις χαλκού. Το έγραφε στη συσκευασία του: 102 μικρογραμμάρια στα 100 ml. Αυτό σημαίνει ότι με δυο τέτοια ποτήρια -και ενώ η ημερήσια δόση είναι 340 σύμφωνα με τη βιβλιογραφία- έφτανε στα 450 μικρογραμμάρια, ενώ με 3 ποτήρια στα 670. Το παιδί, «ερωτευμένο» με το συγκεκριμένο γάλα, έπινε αρκετό. Τελικά, διακόπτοντάς το, σταμάτησε να τραυλίζει», εξιστορεί ο παιδίατρος, που διατηρεί την ανωνυμία του για ευνόητους λόγους.

Συμπτώματα τοξίκωσης
Σύμφωνα με τον παιδίατρο, ο γιος του κατανάλωνε επί ενάμιση χρόνο διπλάσια της ημερήσιας δόσης χαλκού. Oπως ισχυρίζεται εξάλλου, στη συσκευασία του προϊόντος δεν αναφέρεται η συνιστώμενη κατανάλωση ούτε υπάρχει προειδοποίηση σχετικά με τα επιτρεπόμενα όρια.
«Oι ποσότητες χαλκού συγκεντρώνονταν, κατά την άποψή μου, στον οργανισμό του παιδιού προκαλώντας νευρολογική εκδήλωση χρόνιας τοξίκωσης, δηλαδή δηλητηρίασης», αναφέρει ο παιδίατρος. Η πρώτη ενέργειά του ήταν να ειδοποιήσει την εταιρία ότι το σκεύασμα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χαλκό, με βάση τη βιβλιογραφία. «Παράλληλα -όπως είμαι υποχρεωμένος να πράξω ως γιατρός- έστειλα (στις 10 Μαΐου) κίτρινη κάρτα στον ΕOΦ εξηγώντας και το πώς οδηγήθηκα στο συμπέρασμά μου. Περιμένω την απάντησή του, όπως και η εταιρία. Στην αρχή, η συσχέτιση τους φαινόταν περίεργη, αλλά πείστηκαν και μου ζήτησαν παρατηρήσεις πάνω στο θέμα. Αν η ιστορία δε διορθωθεί, θεωρώ υποχρέωσή μου απέναντι σε όλα τα παιδιά να προχωρήσω το θέμα. Βλέπω όμως ότι η Πολιτεία ψάχνει την καταγγελία και τη θεωρεί σοβαρή», σημειώνει ο παιδίατρος, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του που το παιδί του δεν έπαθε κάτι χειρότερο, όπως κίρρωση ήπατος.
Αγγελιοφόρος
Ο χρήστης fineas δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση

Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Δικαιώματα - Επιλογές