WORLD.gr
Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Connect

WORLD.gr > Ψυχαγωγία > Τέχνες & Γράμματα
Μεγάλες Αλήθειες
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι κοιμόντουσαν με πέτρινα μαξιλάρια.

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 25-01-2010, 19:12   #1 (permalink)
Super Moderator
 
Το avatar του χρήστη depoina
 
Εγγραφή: Nov 2004
Περιοχή: LonDoN
Μηνύματα: 5.548
depoina is on a distinguished road
Προεπιλογή Ο Έρωτας στην Αρχαιότητα: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Με τίτλο "Έρως" εγκαινιάζεται έκθεση στις 10/12 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Για πρώτη φορά σε μια έκθεση έχει συγκεντρωθεί τέτοιος πλούτος αντικειμένων με θέμα τον Έρωτα και την απεικόνισή του στην Αρχαιότητα, από την Θεογονία του Ησίοδου στην ύστερη Αρχαιότητα. Υπάρχουν χιλιάδες αναφορές για τον έρωτα σε όλα τα κείμενα του κόσμου, από την αρχαία γραμματεία έως την εποχή μας.

Είναι εύκολο να γράψεις, να διαβάσεις για τον έρωτα, αλλά πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσεις να τον αποδώσεις εικαστικά, με εικόνες, όπως συμβαίνει σε μια έκθεση, λέει ο καθηγητής Αρχαιολογίας, Ν. Σταμπολίδης, και διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, που είχε την ιδέα και επιμέλεια όλου του εγχειρήματος με πρόθεση, όπως τονίζει ο ίδιος, "όχι να δείξουμε τα αρχαία μας τα λούσα, αλλά την αδογμάτιστη αρχαία ελληνική σκέψη με την οποία δρούσαν οι ίδιοι οι άνθρωποι, επιχειρώντας να ζήσουν τον έρωτα που δεν ήταν ούτε συναίσθημα ούτε κατάσταση, αλλά ορμή κίνησης προς ένα αντικείμενο πόθου, επιθυμίας".

Μαρμάρινα αγάλματα, χάλκινα ειδώλια, παραστάσεις αγγείων, κοσμήματα, συνολικά 272 ελληνορωμαϊκές αρχαιότητες που χρονολογούνται από τον 6ο αι. π.Χ. έως τον 4ο π.Χ, κατέφθασαν από 50 μουσεία της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας και από το μουσείο του Λούβρου. Φιλοξενούνται στην πτέρυγα του ισογείου (από την είσοδο Ν. Δούκα) του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, που φέρει στο εξής το όνομα της Ντόλης Γουλανδρή και στις αίθουσες του Μεγάρου Σταθάτου.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε 9 ενότητες, αριθμός ο οποίος παραπέμπει στις 9 σφαίρες της πλατωνικής μουσικής θεωρίας που συνδέεται και με τον έρωτα και εδράζεται σε προγενέστερα σχήματα του Πυθαγόρα, καθώς και στον αριθμό των 9 Μουσών.

Έρως και Αφροδίτη, Ιδιότητες και δραστηριότητες του Έρωτα, Έρωτες και γάμοι θεών και ηρώων, Έρωτες και γάμοι θνητών, Έρωτες που άλλαξαν το ρου της Ιστορίας, Αγοραίοι Έρωτες, Όμοιοι Έρωτες, Βουκολικοί Έρωτες, Ιθυφαλλικές θεότητες και Φαλλικά σύμβολα είναι οι ενότητες της τολμηρής αυτής έκθεσης, σε κάποιες αίθουσες της οποίας υπάρχει και η προειδοποίηση προς τους επισκέπτες ηλικίας κάτω των 16 ετών να συνοδεύονται από γονείς ή καθηγητές. Οι λεζάντες των εκθεμάτων και τα επιτοίχια, κατατοπιστικά κείμενα σε κάθε αίθουσα, προσφέρουν πολλαπλές «αναγνώσεις» των έργων.

Ιδιαίτερα κατατοπιστικός και ο κατάλογος της έκθεσης, με κείμενα των Ν. Σταμπολίδη και Γ. Τασούλα, καθώς και πολλών ξένων και ελλήνων αρχαιολόγων. Στη διοργάνωση της έκθεσης συμμετέχουν, επίσης, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας, η Περιφέρεια της Σικελίας και το Μουσείο του Λούβρου. Χορηγοί της έκθεσης είναι το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου, το Ίδρυμα Φ. Κωστόπουλου, η Cosmote.
(ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Πολύ όμορφη έκθεση. Αξίζει να πάτε.
__________________
You're not your job. You're not how much money you have in the bank.
You're not the car you drive. You're not the contents of your wallet.
You're not your fucking khakis.
You're the all-singing, all-dancing crap of the world.
Ο χρήστης depoina δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Trackbacks are εκτός λειτουργίας
Pingbacks are εκτός λειτουργίας
Refbacks are εκτός λειτουργίας

Μετάβαση


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 04:41.

WORLD.gr Copyright ©2004 - 2024 | Powered by vBulletin
Επικοινωνήστε μαζί μας - WORLD.gr: Your world news and information online - Αρχείο - Αρχή

Valid XHTML 1.0 Transitional


Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0