WORLD.gr
Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Connect

WORLD.gr > Ψυχαγωγία > Μουσική
Μεγάλες Αλήθειες
Ανακυκλώνοντας ένα γυάλινο μπουκάλι, σώζεται τόση ενέργεια, όση χρειάζεται για να δουλέψει μια τηλεόραση για 3 ώρες

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 30-06-2008, 00:44   #1 (permalink)
Ηλεκτρικός Θησέας

Το avatar του χρήστη Astrolabos

Περιοχή: Καλαμάτα
Astrolabos έχει απενεργοποιήσει την αξιολόγηση χρήστη
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην Astrolabos
Προεπιλογή Η τελευταία συναυλία της Νάνας Μούσχουρη στο Ηρώδειο

Στη μικρή σκηνή ενός κινηματογράφου που δεν υπάρχει πια, του «Πρωτέα», έκανε τα πρώτα του όνειρα ένα κορίτσι. Γυναίκα πλέον, με μία χρονική απόσταση πενήντα χρόνων να τη χωρίζει από εκείνες τις στιγμές, αλλά και με βαριές αποσκευές από χίλια πεντακόσια τραγούδια, ηχογραφημένα σε επτά γλώσσες, 350 χρυσούς και πλατινένιους δίσκους σε πολλές χώρες και 300 εκ. περίπου πωλήσεις δίσκων παγκοσμίως, θυμάται: «Eκεί άρχισα να ονειρεύομαι, εκεί που μπόρεσα να τραγουδήσω το “Χάρτινο το φεγγαράκι” και να τραγουδώ σε όλη μου τη ζωή ότι όταν πιστεύεις στις αλήθειες και στην ποιότητα όλα είναι αληθινά». Εκείνο το κορίτσι είναι η Νάνα Μούσχουρη, η οποία θα κλείσει την καριέρα της στο τραγούδι στις 23 Ιουλίου με μία συναυλία στο Ηρώδειο. Παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα, όπως είπε στη χθεσινή συνέντευξη Tύπου, «μικρό απολογισμό μιας ζωής γεμάτης τραγούδι, το οποίο με έκανε να ζήσω σαν γυναίκα και σαν μητέρα».

Το κορίτσι και το όνειρό της ξεκίνησε από την Ελλάδα και επιστρέφει στην Ελλάδα, είπε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, προσθέτοντας πως «για μας, το όνειρο που λέγεται Νάνα Μούσχουρη είναι βέβαιο ότι δεν θα τελειώσει ποτέ». Η καλλιτέχνις για τη σχέση της με τη σκηνή δήλωσε: «Πάνω στη σκηνή δεν έκανα τίποτε άλλο παρά να τραγουδώ με την ψυχή μου και να εκφράζομαι με τη συγκίνηση που είχα πάντοτε, την εφηβική μπορώ να πω. Γιατί δεν έχασα ποτέ τον ενθουσιασμό μου να τραγουδώ», προσθέτοντας ότι φτάνει μια στιγμή που πιστεύεις ότι «ίσως ο κόσμος έχει ανάγκη από τους νέους. Γιατί το μέλλον ανήκει στους νέους. Oταν ήμουν νέα άκουγα τους παλαιότερους, βρήκα τον δρόμο μου. Σήμερα άρχισα να ακούω τους νέους που τραγουδούν. Γιατί προσπαθώ να μάθω πάντοτε, είμαι ακόμη στο σχολείο».

Για την καλλιτεχνική της διαδρομή η Νάνα Μούσχουρή τόνισε: «Eμαθα πολλά, συνάντησα μεγάλους μουσικούς και πολύ σημαντικούς, που η συνεργασία μαζί τους με έκανε πολύ περήφανη». Ομως μια ημέρα «ξαφνικά κατάλαβα ότι μπήκαμε στην πέμπτη δεκαετία, που ήταν το 2000, και μπροστά στη μεγάλη ευθύνη για το τι κάνω τραγουδώντας, τη μεγάλη ευθύνη για τη φωνή μου και για τον τρόπο που παρουσιάζομαι, συνειδητοποίησα ότι έπρεπε κάποτε να φύγω από τη σκηνή, η οποία σκηνή και το κοινό ήταν αυτά που με βοήθησαν να επιζήσω».

Το μεγαλύτερό της κατόρθωμα, γιατί όπως υπογράμμισε η ερμηνεύτρια «κάνω έναν απολογισμό στη ζωή μου με αυτή την παρουσία μου», ήταν ότι «μέσα στα τόσα είδη και στιλ μουσικής που υπάρχουν και είχα τη χαρά να τραγουδήσω και μέσα στις τόσες γλώσσες που τραγουδούσα, κατάφερα να μην χάσω την ελληνικότητά μου και συγχρόνως έκανα τη μουσική μας να υπάρχει μέσα σε αυτό τον κόσμο, τον ευρωπαϊκό, τον παγκόσμιο».

Οσον αφορά το Ηρώδειο, στα χρόνια που μεγάλωσε ήταν απαγορευμένο για την ελαφρά μουσική: «Μάλιστα πολλές φορές στο Εθνικό Θέατρο με είχαν αποκλείσει: δεν μπορούσα να τραγουδήσω στη “Λυσιστράτη” τον “Μύθο” γιατί ήμουν τραγουδίστρια του ελαφρού τραγουδιού», θυμήθηκε η διεθνής ερμηνεύτρια.

Η Νάνα Μούσχουρη επιστρέφει στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού ύστερα από 24 χρόνια, αφού η τελευταία της συναυλία εκεί έγινε το 1984 μετά από πρόσκληση του Κωνσταντίνου Καραμανλή για τον εορτασμό των 10 χρόνων της δημοκρατίας. «Hταν η πρώτη φορά που τραγουδούσα στο Ηρώδειο και η πρώτη φορά ίσως που μια τραγουδίστρια της ελαφράς μουσικής τραγουδούσε σ’ αυτόν τον χώρο. Και ήταν μεγάλη τιμή».

Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει το χαρακτήρισε έως έναν απολογισμό: «Aπολογισμός για τη δουλειά μου, για την ελληνική μου καταγωγή και ταυτότητα, την οποία έχω πάντοτε και την οποία θα την τραγουδήσω». Ενα πρόγραμμα - ιστορία αυτής της φωνής, τόνισε η Νάνα Μούσχουρη, προσθέτοντας: «της ελληνικής φωνής, για τα ταξίδια της και τις δεκαετίες που τραγούδησα. Θα είναι μια παράσταση με τραγούδια ελληνικά και ξένα, ορισμένα από τα οποία ίσως δεν τα ξέρετε γιατί γεννήθηκαν στο εξωτερικό μαζί μου». Επίσης, ο δήμαρχος ανακοίνωσε πως το δημοτικό συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του την ημέρα της συναυλίας θα τιμήσει την ερμηνεύτρια με το χρυσό μετάλλιο της πόλης της Αθήνας. Ακόμα, ο Νικήτας Κακλαμάνης στη συναυλία έχει καλέσει ο δήμος της Αθήνας δημάρχους από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Μέχρι στιγμής στην πρόσκληση έχουν απαντήσει ο δήμαρχος από το Παρίσι, από το Βερολίνο, από το Λουξεμβούργο, από το Βουκουρέστι, από την Κύπρο και αναμένονται ακόμα απαντήσεις.(express.gr)
Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία - Ισοκράτης,436 π.Χ-338 π.Χ
Ο χρήστης Astrolabos δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση

Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Δικαιώματα - Επιλογές