![]() |
Tην αποχώρησή του από την προεδρία της Κούβας ανακοίνωσε ο Φιντέλ Κάστρο
Την αποχώρησή του από την προεδρία της Κούβας ανακοίνωσε σήμερα ο Φιντέλ Κάστρο, όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα του Granma, επισήμου οργάνου του κουβανικού καθεστώτος.
Ο Κάστρο αποσύρεται από την ηγεσία της χώρας του 49 χρόνια μετά την επαναστάση που τον έφερε στην εξουσία. «Δεν θα θελήσω ούτε θα αποδεχτώ -επαναλαμβάνω- δεν θα θελήσω ούτε θα αποδεχτώ το αξίωμα του προέδρου και του ανώτατου διοικητή», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος εδώ και 19 μήνες δεν ασκούσε τα καθήκοντά του λόγω ασθενείας. «Θα ήταν αντίθετο στη συνείδησή μου να αναλάμβανα ευθύνες που θα απαιτούσαν μετακινήσεις και ολοκληρωτική δέσμευση, κάτι το οποίο δεν είμαι, από βιολογικής πλευράς, σε θέση να προσφέρω. Προτεραιότητά μου ήταν να προετοιμάσω, ψυχολογικά και πολιτικά, τον λαό για την απουσία μου, μετά από τόσα χρόνια αγώνων. Δεν σας αποχαιρετώ. Θέλω απλώς να μάχομαι ως στρατιώτης της ιδεολογίας», τονίζει ο Κάστρο στην επιστολή του. Η Εθνοσυνέλευση αναμένεται να διορίσει πρόεδρο τον νεότερο αδελφό του Φιντέλ, Ραούλ Κάστρο, στον οποίο ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας είχε παραδώσει προσωρινά την εξουσία στις 21 Ιουλίου 2006. [Πηγή: Ναυτεμπορική] |
Ο Κάστρο εγκαταλείπει το προεδρικό αξίωμα της Κούβας
Ο ασθενής ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στο προεδρικό αξίωμα της χώρας, μετά από 49 χρόνια άσκησης της εξουσίας."Στους αγαπητούς μου συμπατριώτες, που με τίμησαν αναδεικνύοντας με ως μέλος του κοινοβουλίου, ανακοινώνω ότι δεν προσβλέπω, ούτε αποδέχομαι το αξίωμα του προέδρου του κρατικού συμβουλίου και του γενικού διοικητή των ενόπλων δυνάμεων", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας του Κομμουνιστικού Κόμματος, Granma. Η πρώτη αντίδραση ήλθε από το Παρίσι, όπου ο Γάλλος υπουργός επί των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ζαν-Πιερ Ζουγιέ, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 πως η κίνηση του Κουβανού ηγέτη "ανοίγει νέο δρόμο" που θα οδηγήσει σε "περισσότερη δημοκρατία". "Ο καστρισμός είχε καταστεί σύμβολο του ολοκληρωτισμού", εκτίμησε ο Ζαν-Πιερ Ζουγιέ. Η παραίτηση του Κάστρο από την ηγεσία θα διευκολύνει τη δυνατότητα του αδελφού του, Ραούλ Κάστρο, να εφαρμόσει το σχέδιό του για μεταρρυθμίσεις, εκτίμησε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο Ισπανός υπουργός για θέματα Λατινικής Αμερικής, Τρινιδάδ Χιμένεθ. (REUTERS, AFP, ASSOCIATED PRESS, LE MONDE) |
Απάντηση: Tην αποχώρησή του από την προεδρία της Κούβας ανακοίνωσε ο Φιντέλ Κάστρο
και καπου εδω νομιζω θα αρχιζουν να αλλαζουν πολλα πραγματα στη κουβα..
|
| Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 12:12. |
WORLD.gr Copyright ©2004 - 2026 | Powered by vBulletin