|
|||||||
| Μεγάλες Αλήθειες | |
| Η ηλεκτρική καρέκλα εφευρέθηκε από έναν οδοντίατρο | |
![]() |
|
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|
#1 (permalink) |
|
sail away...
|
Ένας νέος τρόπος για τη μετατροπή της θερμότητας σε ηχητικά κύματα –και μετά σε ηλεκτρισμό- μπορεί να είναι το επόμενο βήμα προς μία πρακτική νέα πηγή εναλλακτικής ενέργειας.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες ότι μπορούν να μετατρέψουν τη θερμότητα σε ήχο χρησιμοποιώντας απλές συσκευές που αποκαλούνται ακουστικές μηχανές θερμότητας. Αυτή την εβδομάδα, όμως, ομάδα του Πανεπιστημίου της Γιούτα σκοπεύει να παρουσιάσει βελτιωμένες και μικρότερες συσκευές που μετατρέπουν τον ήχο σε εφαρμόσιμο ηλεκτρισμό. Εάν κάτι τέτοιο αληθεύει, η καινοτομία θα ανοίξει την πόρτα για υπερ-αποδοτικά εργοστάσια ενέργειας, αυτοκίνητα και υπολογιστές, καθώς και μια νέα γενιά φωτοηλεκτρικών κυττάρων. Οι ακουστικές μηχανές θερμότητας συνήθως χρησιμοποιούν ένα χάλκινο ανόδιο που διοχετεύει θερμότητα σε υαλοβάμβακα, ο οποίος στη συνέχεια θερμαίνει τον αέρα. Η κίνηση του ζεστού αέρα παράγει ένα ηχητικό κύμα μίας συχνότητας, σαν τον ήχο του φλάουτου. Το ηχητικό κύμα δονεί ένα πιεζοηλεκτρικό ηλεκτρόδιο, παράγοντας τάση. Οι περισσότερες μηχανές αυτού του είδους είναι είτε πολύ μεγάλες είτε μη αποδοτικές, καθιστώντας απαγορευτική τη χρήση τους σε υπολογιστές ή άλλες μικρές εφαρμογές. Για να βελτιώσουν τις δυνατότητές τους, ο OrestSymko και η ερευνητική του ομάδα κατασκεύασαν μικρότερες μηχανές, των οποίων το μήκος κυμαίνεται από 11 έως 18 εκατοστά. Με αποδοτικότητα 40%, οι μηχανές ανταγωνίζονται τις μηχανές βενζίνης και ντίζελ στη μετατροπή ενέργειας. Ωστόσο, οι ανακαλύψεις της ομάδας έγιναν δεκτές από κάποιους με σκεπτικισμό. «Συνειδητοποιώ ότι οτιδήποτε έχει να κάνει με την ενέργεια είναι πραγματικά σημαντικό αυτή την εποχή», λέει ο ScottBackhaus που μελετά θερμοακουστική στο Εθνικό Εργαστήριο LosAlamos. «Αλλά εργαζόμαστε σε κάποιες εφαρμογές για μηχανές ντίζελ και μπορώ να σας πω ότι ούτε καν πλησιάζουμε 40% αποδοτικότητα. Είμαι σκεπτικός». Οι ερευνητές από τη Γιούτα έχουν ακόμη κατασκευάσει τις μικρότερες ακουστικές μηχανές θερμότητας που με μήκος μόλις 1,8 χιλιοστά μπορούν να παράγουν 1 βατ ανά κυβικό εκατοστό, όταν τοποθετούνται μαζί. Ο Symko εικάζει ότι αυτές οι συστοιχίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τα «κύτταρα» σε ένα νέο τύπο ηλιακού ταμπλό. Εντός του χρόνου, σκοπεύουν να δοκιμάσουν τις συσκευές σε μία στρατιωτική εγκατάσταση ραντάρ. «Φαίνεται πολλά υποσχόμενο, αλλά σε αυτό το σημείο πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε μία διάταξη», λέει, προσθέτοντας ότι ελπίζει να αρχίζει μαζική παραγωγή των μικροσκοπικών συσκευών μέσα στον επόμενο χρόνο. Αν όλα πάνε καλά, μπορούν να τοποθετηθούν σε εργοστάσια ενέργειας που λειτουργούν με φυσικό αέριο και λιθάνθρακα. Η ομάδα θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνάς της την Παρασκευή. www.focusmag.gr |
|
|
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Desert rose
|
Δεν ξέρω έχω μπερδευτεί λίγο με τις πληροφορίες που διαβάζω κατα καιρούς , είμαι βλέπετε και εντελώς άσχετη με το αντικείμενο....
Προχθές μου έλεγε κάποιος καθηγητής Πολυτεχνείου ( του δικού μας χήαρ ) ότι κάθε εναλλαχτική ενέργεια για να παραχθεί ,χρειάζεται απαραίτητα ηλεκτρισμό στην γνωστή μορφή του. Κατα συνέπεια πρέπει να γίνουμε αυτόνομοι στην συγκεκριμένη φάση , για να προχωρήσει οποιαδήποτε έρευνα ,που θα βοηθήσει αποτελεσματικά στην αποσυμφόρηση του περιβάλλοντος, και στη μείωση των ρύπων. Φαύλος κύκλος δηλαδή. |
|
|
|
|
![]() |
«
Προηγούμενο Θέμα
|
Επόμενο Θέμα
»
| Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 02:16.

Αλλαγή σε γραμμικό τρόπο