|
|||||||
| Μεγάλες Αλήθειες | |
| Τα στοιχεία του πληκτρολογίου της γραφομηχανής (έως σήμερα Η.Υ.) τοποθετήθηκαν μπερδεμένα από τον Christopher Latham το 1868 για να μπερδεύει τις γραμματείς και να μην μπλοκάρουν από την ταχύτητά τους τις μηχανές! | |
|
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|
#1 (permalink) |
|
...
![]() Εγγραφή: Nov 2007
![]() |
Από μαθητής παρατηρούσε τη Σελήνη και τα άστρα από το σπίτι του στη Λάρισα. Στον ελεύθερο χρόνο του ξεφύλλιζε όποιο βιβλίο για το Σύμπαν έπεφτε στα χέρια του. Ακόμη και στις καλοκαιρινές διακοπές χάζευε τον Κρόνο μέσα από το τηλεσκόπιο ενός Oλλανδού μεταπτυχιακού φοιτητή. Επειτα από 21 χρόνια δίνει το όνομά του σε αστεροειδή!
Η διάκριση O Κλεομένης Τσιγάνης, λέκτορας στο Σπουδαστήριο Μηχανικής του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, πέτυχε μια ξεχωριστή διάκριση, καθώς η Επιτροπή της Διεθνούς Αστρονομικής Ενωσης (που δίνει ονόματα στους αστεροειδείς) τίμησε τον Ελληνα αστρονόμο για τη δεκάχρονη ερευνητική δουλειά του που σχετίζεται με τη χαοτική κίνηση των αστεροειδών, δίνοντας το όνομά του στον αστεροειδή που μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν γνωστός με τα στοιχεία 1999 RC221. Εφεξής ο αστεροειδής αυτός, που ωστόσο δεν παρουσιάζει την παραμικρή ένδειξη χάους, θα ονομάζεται 21775 Tsiganis! O αστεροειδής 1999 RC221 ανακαλύφθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1999 με το τηλεσκόπιο Loneos του αστεροσκοπείου Lowell. Εχει διάμετρο περίπου 3 χιλιόμετρα και η τροχιά του έχει μεγάλο ημιάξονα 2,23 αστρονομικές μονάδες, εκκεντρότητα 0,14, κλίση 5 μοιρών ως προς το επίπεδο της τροχιάς της Γης και περίοδο 3,33 έτη. «Από το διδακτορικό μου μέχρι και τώρα ασχολούμαι ερευνητικά με τις κινήσεις των αστεροειδών, την εξέλιξή τους στο χρόνο. Δεν κάνω παρατηρήσεις ο ίδιος, αλλά χρησιμοποιώ τα δεδομένα αυτά και κάνω προσομοιώσεις στον υπολογιστή, προσπαθώντας να αναπαραγάγω τις παρατηρήσεις και να δώσω μια ερμηνεία στο πώς εξελίχθηκε το ηλιακό σύστημα», σχολίασε στον «Α» ο κ. Τσιγάνης. Η πρώτη επαφή O 34χρονος επιστήμονας από μικρός είχε ανακαλύψει την αγάπη του για την αστρονομία. Η πρώτη φορά που αντίκρισε τη Σελήνη ήταν μέσα από ένα όργανο τηλεμετρίας που χρησιμοποιούσε ο πατέρας του, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, για την εργασία του. «Από μαθητής γυμνασίου είχα αποφασίσει ότι ήθελα να ασχοληθώ με τη Φυσική και την Αστρονομία. Oι γονείς μου ήταν πάντα φίλοι των επιστημών, ιδιαίτερα ο πατέρας μου και εκείνοι μου έδωσαν τα ερεθίσματα, όπως και το σχολείο. O πατέρας μου είχε βιβλία με το Σύμπαν που ενίοτε τα ξεφυλλίζαμε μαζί. Από εκεί πήρα τα πρώτα ερεθίσματα», δήλωσε ο κ. Τσιγάνης. Ακόμη και σήμερα πάντως δεν ξεχνά την πρώτη φορά που αντίκρισε τον Κρόνο μέσα από το τηλεσκόπιο ενός Oλλανδού. «Βρισκόμουν στη Σκιάθο με τους γονείς μου για διακοπές. Εκεί ήταν ένας Oλλανδός ερασιτέχνης αστρονόμος που με 50 δραχμές μας άφηνε να παρατηρούμε τα άστρα μέσα από το τηλεσκόπιό του. Με την οικογένειά μου πηγαίναμε συνέχεια και κάποια στιγμή μου έδειξε τον Κρόνο. Ηταν ένα σημαντικό γεγονός για μένα», δήλωσε ο ίδιος. Να σημειωθεί ότι ο μοναδικός άλλος Ελληνας, το όνομα του οποίου έχει δοθεί σε αστεροειδή, είναι ο ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής, υπεύθυνος πολλών διαπλανητικών αποστολών της NASA. O Κλεομένης Τσιγάνης όμως είναι ο πρώτος Ελληνας με σπουδές εξολοκλήρου στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο ΑΠΘ. ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ |
|
|
|
«
Προηγούμενο Θέμα
|
Επόμενο Θέμα
»
| Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 21:42.

Θεματικός Τρόπος