![]() |
Ποινικές διώξεις για την τραγωδία
Συνεχίζονται και σήμερα Τρίτη οι έρευνες της Πυροσβεστικής και των εθελοντών για τους δύο αγνοούμενους στον ποταμό Λούσιο, ενώ οι δύο ιδιοκτήτες της διοργανώτριας εταιρείας "Κ.Χριστόπουλος - Λ. Μωραΐτης, Ειδικός Τουρισμός - Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης" συνελήφθηκαν οδηγήθηκαν στην Εισαγγελεία Τρίπολης.Στους συλληφθέντες ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για ανθρωποκτονία και σωματικές βλάβες κατά συρροήν, από αμέλεια. Ο ένας από τους συλληφθέντες υπεύθυνους της εταιρείας ήταν και ο οδηγός της ομάδας των άτυχων πεζοπόρων. Οι δύο συλληφθέντες αναμένεται να απολογηθούν σήμερα το απόγευμα στις 6 στον ανακριτή. Πάντως, το εκδρομικό γραφείο επιμένει ότι είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Οι επιζήσαντες της τραγωδίας, με γραπτή ανακοίνωσή τους, εξέφρασαν την βαθιά τους θλίψη για την απώλεια των έξι συντρόφων τους, επισήμαναν ωστόσο πως η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη και πως οι ίδιοι δεν επιθυμούν την τηλεοπτική καταδίκη των αθλητικών και φυσιολατρικών δραστηριοτήτων. |
Απάντηση: Ποινικές διώξεις για την τραγωδία
Όλα στο βωμό του χρήματος...
Πώς είναι δυνατόν ένας οδηγός να μπορεί να κουμαντάρει 10 ανθρώπους που άγνωστο το αν είχαν ποτέ ξανά επαφή με τη φύση! Αλλά πώς να αντισταθείς σε 500 ευρώ/δίωρο; Θα μας πει κανείς ποια είναι τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται; Ανάθεμα αν και οι οδηγοί έχουν κάποια ιδιαίτερη εκπαίδευση. Πόσο μάλλον οι συμμετέχοντες! Βέβαια, καλό θα ήταν να μη ρίχνουμε το λίθο του αναθέματος μόνο στις επιχειρήσεις που οργανώνουν τέτοιες δραστηριότητες αλλά και στους αδαείς συμμετέχοντες! Αλλά οι νεκροί δικαιώνονται, σωστά; |
Για μένα πρισσότερο φταίει η πολιτεία που τέτοιου είδους εταιρείες τις έχει αφήσει να δρουν ανεξέλεγκτα. Θα έπρεπε να υπάρχει ένα σοβαρό θεσμικό πλαίσιο που να τις ελέγχει για να μην χρειάζεται να κάνουν μπαλάκι τις ευθύνες τώρα.
|
Απ " όσο άκουσα στις ειδήσεις , ολα τα θύματα ήταν μεγάλα παιδιά.Είχαν δηλαδή ξεφύγει απο την προσχολική ηλικία , ήταν κατα το σύνταγμα και την πολιτεία ώριμοι άνθρωποι με ψήφο στα 18 , ίσως ακαδημαϊκοί πολίτες, ίσως δραστήριοι επαγγελματίες κλπ...
Επομένως, ο οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος που επιχειρεί να παραστήσει τον Αμούδσεν , λαμβάνει πρώτα ο ίδιος προστατευτικά μέτρα, και κατόπιν αφήνει την ευθύνη ζωής του ,σε άλλους. Και όπως κατάλαβες Κασσάνδρα συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, και για μένα ο πεθαμένος δεν δεδικαίωται πάντα... Σκληρό αλλα ρεαλιστικό, εφόσον όποια εταιρεία τιμωρηθεί τώρα, όπως και να τιμωρηθεί , για τους παθόντες και τις οικογένειες τους, είναι πλέον πολύ αργά.... |
Αν κάποιος ψάχνει να βρει ένα χόμπι δλδ, καλύτερα να ντυθεί με πανοπλία και να πάει επειδή είναι άνω των 18 και κάνει του κεφαλιού του?
|
Δεν ισχυρίστηκα αυτό. Είπα μόνο ,ότι κάτοικοι του Ελληνικού που γνώριζαν την περιοχή καλά ,τους συνέστησαν να μην περάσουν το συγκεκριμένο τμήμα, που δεν ήταν καν μονοπάτι.
Αλλα ακόμα κι εγω που δεν είμαι περιπατήτρια , όσες φορές έχω περάσει για πλάκα την Σαμαριά, ξέρω ότι αν δω τα νερά των ρυακιών που κατεβαίνουν απο τις Σφακιανές Μαδάρες να θολώνουν απότομα, και η στάθμη τους περίεργα να αυξάνει, ξέρω λέω , ότι πρέπει να βάλω φτερά στα adidas μου , και να επιστρέψω πίσω στο σκάλωμα. Αλλιώς η αφεντιά μου ,θα βρεθεί να πλέει ανοικτά της Αγίας Ρουμέλης , πεντανόστιμη βορά στα οψάρια του Λυβικού πελάγους. Για στοιχειώδεις προφυλάξεις μιλάμε... |
Σίγουρα ήταν ενήλικες αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι.Υποτίθεται πως είχαν έμπειρο οδηγό μαζί τους που ακολουθούσαν τις οδηγίες του και είχαν του εμπιστευτεί τις ζωές τους.Όταν τους είπε λοιπόν να διασχίσουν το ποταμι φυσικό είναι που δεν αντέδρασαν θεώρησαν το αυτονόητο,οτι ο οδηγός τους ξέρει τι κάνει...
|
Συμφωνώ με τον αχιλλέα. Το θέμα είναι που ελέγχει ο κρατικός μηχανισμός και που όχι. Πχ στην πισίνα απαιτείται έμπειρος ναυαγοσώστης και εκεί λογικά θα πρέπει να υπάρχει έμπειρος οδηγός. Βέβαια στην πισίνα κάνει μπάνιο όλος ο κόσμος, ενώ για πεζοπορία πάνε 10 στους 100.000....
|
Συγνώμη... το ξέρετε ότι οι διασώστες... με δικά τους έξοδα πάνε σε σχολές και ότι ο εξοπλισμός είναι πληρωμένος από τους ίδιους... και τον έχουν σπίτι τους ???
α! και φυσικά πάντα φαίνεται η ΕΜΑΚ... |
Βασικά οι οδηγοί/πεζοπόροι σε ποια σχολή πάνε? Όταν χρειαστούν οι διασώστες είναι συνήθως αργά...
|
σχολή έχει να γίνει πολλά χρόνια στην Ελλάδα για εκπαιδευτές...
οι οδηγοί είναι απλά συνοδοί... δεν έχουν εκπαιδευτεί για εκπαιδευτές... και είναι απλά συνοδοί για πεζοπορίες απλές! και όχι τέτοια πράγματα!!! και για άσχετους είναι απαραίτητοι οι εκπαιδευτές! επίσης παίζει ρόλο και η δυσκολία που έχει το κάθε ποτάμι, σε αυτό το σημείο ο Λούσιος έχει βαθμο δυσκολίας τοπικό 4, που το μέγιστο είναι το 6! 6 σημαίνει ότι για να περάσεις από ένα σημείο ίσως χρειαστεί και να πέσεις από την βάρκα για να γυρίσει ανάποδα και μετά στο καπάκι να έχει μικρό καταράκτη και τέτοια τρελά! με τέτοιο καιρό... και με αρχάριους δεν πας σε τέτοια σημεία! ούτε με εκπαιδευτές! αλλά επειδή είναι τοπική η δυδκολία... δηλαδή μόνο σε 1 σημείο... η επιπολαιότητα τα παραβλέπει όλα... για να μην πω για το άχρηστο ελικόπτερο που πήγε για να βοηθήσει... μόνο για εφέ!!! στην Γαλλία τα ελικόπτερα είναι εκπαιδευμένα... για να βάζουν άνθρωπο σε βαρέλι μέσα στη θάλλασα με 12μποφόρ... στην Ελλάδα... και μόνο που σηκώνονται είναι επικύνδυνα.... να πω και για τα φορεία? ΟΚ Σταματάω.... |
Σίγουρα δεν μπορώ να συλλογιστώ την ατομική ευθύνη, να πηγαίνει περίπατο απιθωμένη στην συλλογική,την αγελαία θα "λεγα επάνω. Εκτός κι αν για οποιαδήποτε ασχολία μας ,και δη τις ευχάριστες ,μας εγκαταλείπει η πρωτοβουλία ,και αντιδρούμε σαν κοπάδι.
Είμαι βέβαιη , ότι έστω και ενας της ομάδας να έλεγε < δεν έρχομαι , φοβάμαι με τις παρούσες συνθήκες να περάσω ..> αρκετοί θα δίσταζαν να ακολουθήσουν , και ίσως το εύρος της τραγωδίας σήμερα να ήταν σε μικρότερη διάσταση. Συγνώμη που επιμένω , αλλα ανάλογες συγκρίσεις μου θυμίζουν τους μεθυσμένους που στουκάρουν, και μετά ωρύονται οι τεθλιμένοι συγγενείς ότι ευθυνόταν ο δρόμος, το σαράβαλο, η απότομη στροφή, ο ελλιπής φωτισμός, το χαντάκι, ο Δήμαρχος , ο πρωθυπουργός, το κράτος. Προφάσεις εν αμαρτίαις ,για ευθύνες που σχετίζονται με την ζωή μας. Την δική μας ζωή μιλάμε πάντα. Αυτό φυσικά δεν απαλλάσει την οποιαδήποτε εταιρεία απο τραγικές ευθύνες και αμέλειες ,και με αφορμη το τραγικό συμβάν, χρήσιμο θα ήταν να τεθούν επι τάπητος οι προυποθέσεις συστάσεως -οργάνωσης , και επαναπροσδιορισμού όλων των μέτρων ασφάλειας που περέχουν οι σχετικές επιχειρήσεις για τους πελάτες τους. Οι οποίοι δεν διαθέτουν μόνο πορτοφόλι...αλλα και μια ζώσα ανάσα , που δεν επιτρέπεται για κανένα λόγο να αφαιρείται τόσο άδοξα ... Και εφιαλτικά.... |
Κοίτα ο μεθυσμένος είναι μια άλλη περίπτωση εντελώς διαφορετική. Στη συγκεκριμμένη περίπτωση όμως όταν σε διαβεβαιώνει μια εταιρεία ότι όλα οκ και είσαι ανιδίκευτος δεν μπορείς να φανταστείς ότι μια πεζοπορία μπορεί να σου κοστίσει τη ζωή. Το ρίσκο μπορώ να πω ότι μέχρι χτες δεν το ήξερα προσωπικά. Ούτε όλα αυτά που γράφει η Μαρία από πάνω. Που να πάει στο μυαλό μου τώρα ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Μια οργανωμένη κοινωνία όμως οφείλει τέτοιου είδους πράγματα να τα προσέχει και όχι να τα αγνοεί επειδή δεν πρόκειται για δημοφιλείς ενασχολήσεις.
|
Παράθεση:
αλλά σε όσους αρέσουν τέτοιου είδους ασχολίες... γιατί δεν την ψάχνουν λίγο παραπάνω? εκτός αν τους αρέσουν για ένα ΣΚ τον χρόνο... και για να πενεύονται ότι τα έχουν κάνει όλα... γιατί όχι... να κάνουν οι ίδιοι σχολή... να παρακολουθήσουν... να γίνουν γνώστες του αντικειμένουν... για να μπορούν να αντιδράσουν και να πουν και την γνώμη τους και όχι να εμπιστεύονται τον κάθε επιτήδειο... που βάζει τα φράγκα πάνω από κάθε τι... επίσης... αν είχαν ασχοληθεί και παρακολουθούσαν σχολή θα ήξεραν και που να πάνε και ποιον να εμπιστευτούν... και φυσικά θα είχε δημιουργηθεί και η ανάγκη για να γίνουν κι άλλες σχολές εκπαιδευτών... και διασώστες! εγώ θα πάω... όχι επειδή ασχολούμαι συνέχεια με ραφτινγκ... αλλά τελείωσα εκπαίδευση αναρρίχηση... και πάνω κάτω κάποια βασικά τα ξέρω... αλλά ξέρω και ποιους να εμπιστευτώ... ο συνοδός που θα πάμε μαζί είναι το παιδί που είναι και διασώστης! έχει κάνει τις άπειρες σχολές... και είναι και φίλος! και φυσικά έχω γνώση και έχω δικά μου υλικά για να κατέβω που εμπιστεύομαι... δεν πάω να κάνω μπάντι τζάμπινγκ γιατί ξέρω ότι τα υλικά πρέπει να αλλάζονται κάθε φορά γιατί καταπονούνται στο μέγιστο... και το κόστος είναι πολύ μεγάλο για να τα αλλάζουν... γι' αυτό και τόσα ατυχήματα... αλλά εκεί γιατί δεν ακούγονται??? επειδή σε βάζουν και υπογράφεις ότι πηδάς με δική σου ευθύνη... άρα... δεν υπάρχει κάποιος για να κυνηγήσουν! δείτε την γέφυρα της Χαλκίδας... ποσες κόκκινες κορδέλες υπάρχουν από αυτός που "αυτοκτόνησαν..." ΈΛΕΟΣ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!! |
Εγώ παντως δεν συμφωνώ πιστεύω δεν είναι θέμα ατομικής ευθύνης ,ο καθένας στη θέση τους θα έιχε συμπεριφερθεί ανάλογα.Πώς να γνωρίζουν οι άνθρωποι τις ιδιομορφίες του ποταμιού και της περιοχής και που να περιμένουν ότι εκεί που τα νερα είναι ήρεμα ξαφνικά θα τους κατακλύσουν.Αυτά δεν τους απασχολούσαν και δεν τα γνώριζαν,λογικό είναι να είχαν άγνοια του κινδύνου και να μην αντέδρασαν.Άλλος θα έπρεπε να ανησυχεί και να τα γνωρίζει αυτά..
|
Τώρα είπε νομίζω, τη σωστή λέξη η Mada.
Αυτοκτονία.... Μια έννοια που περιλαμβάνει, όλες τις παράμετρες που συζητάμε. Αυτοκτονία ξαναλέω, μια που βασικά συστατικά της φυλετικής ιδιοσυγκρασία μας , είναι η προχειρότητα, η ανεμελιά, ο ενθουσιασμός , ο δεβαριεστισμός, το πάθος να ξεχωρίσουμε με τις δραστηριότητές μας ...απο τους κοινότυπους που ασχολούνται με βαρετά χόμπυς, τα εντελώς αραχτά και καναπεδάτα. Σύμφωνοι κύριε Καραμήτρο να ξεχωρίσεις, αλλα όχι ξεβράκωτος.... Μόνο με τις προυποθέσεις που γράφηκαν πιο πάνω , αλλιώς μην περνάς ούτε το Ε9, που υποτίθεται διαθέτει Ευρωπαϊκή ασφάλεια. Διάβασε προσεκτικά ,όλα όσα αναφέρει η Μαda....για να μην ξαναπάθεις. "Η τουλάχιστον να ευθύνονται αποκλειστικά όσοι ανέλαβαν την διάβαση και να πληρώνουν αποζημιώσεις , μέχρι να αποφασίσουν ότι η ζωή κοστολογείται πάνω απο τζίρους , και ετήσια φορολογική δήλωση στην οικεία ΔΟΥ της πόλεως τάδε. ( αχ δεν μπορώ άλλο τα μακάβρια...ΕΔΩ ΦΙΝΑΛΕ ) |
Παράθεση:
αγαπητή Paullina... ξέχασες τον ωχαδερφισμο! ;p :rofl: |
Παράθεση:
Αλίμονο αν βασίζεις τη ζωή σου και την ασφάλειά σου σε άλλους (όσο "ειδικούς" και αν τους θεωρείς)! Αλίμονο αν πρέπει να υπάρχει ο έλεγχος και ο βούρδουλας για να επιβάλλει βασικούς κανόνες επιβίωσης! Σε λίγο θα ζητήσουμε και από το κράτος να μας λέει κάθε πόσα δευτερόλεπτα θα παίρνουμε ανασούλα!!!! Εν τοιαύτη περιπτώσει, όποιος δεν ξέρει, ρωτάει και μαθαίνει! Δε μπορεί από κει που είσαι όλη μέρα σε ένα γραφείο ή σε ένα καναπέ και η πιο κοπιαστική σου δραστηριότητα να είναι το κλίκ του ποντικιού και η αλλαγή καναλιών στην τηλεόραση, να μου πηγαίνεις για περιπέτεια στη φύση, με τέτοιο καιρό και σε άγνωστο περιβάλλον, ειδικά όταν έχεις ακούσει, γμτ, ότι είναι και επικίνδυνη η συγκεκριμένη διαδρομή! Γι΄ αυτό όμως πάντα θα υπάρχουν επιτήδειοι που θα κονομάνε: γιατί πάντα θα υπάρχουν θύματα που τους τα σπρώχνουν! :( |
Αυτό που λέω είναι ότι δεν ήταν θέμα απειρίας ή βλακείας των ιδίων.Όσο καλά και αν γνωρίζεις από τέτοιες εκδρομές,όσο δυνατό αίσθημα αυτοσυντήρησης και ανεξαρτησίας και αν έχεις όταν είσαι με ανθρώπους που γνωρίζουν την περιοχή,φυσικό είναι να ακούς τις εντολές τους μιας και γνωρίζουν υποτίθεται 5 πράγματα παραπάνω.Σε μια ορειβατική ομαδα παντα υπάρχει ο επικεφαλής της αποστολής που είναι ο πιο έμπειρος,αυτό ισχύει για λόγους ασφάλειας και το αποδέχομαι ακόμα και εγώ αυτο το αρχηγιλίκη, δεν είναι θέμα ιδεολογίας εδώ.Το κακό είναι ότι αυτοι που τους καθοδηγούσαν τελικά αποδείχτηκαν άσχετοι και ανίκανοι,δεν νομίζω οτί πρέπει να το χρεωθούν οι υπόλοιποι αυτό.
|
Παράθεση:
Σαφώς και υπάρχουν ευθύνες και στους διοργανωτές, αλλά δεν είναι οι μόνοι υπεύθυνοι, αυτό λέω! Και δε μίλησα ουδέποτε για ανεξαρτησία στην προκειμένη περίπτωση! Δε χωράνε ανεξαρτησίες σ'αυτά! Μιλάμε για στοιχειώδη εκπαίδευση, εξοικίωση με τη φύση και λογική... Όταν βρέχει τα ποτάμια φουσκώνουν και όταν φουσκώνουν παρασέρνουν τους ανθρώπους, πόσο μάλλον όταν αυτοί οι άνθρωποι είναι άσχετοι!!!! |
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι δύο κατηγορούμενοι για την τραγωδία στο Λούσιο
Με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα από μαραθώνια κατάθεση στον ανακριτή Τριπόλεως οι συνιδιοκτήτες της εταιρείας που διοργάνωσε τη μοιραία εκδρομή στο Λούσιο ποταμό. Ακαρπες παραμένουν οι έρευνες για τους δύο αγνοούμενους...
Μετά την απολογία, διάρκειας οκτώ ωρών, των δύο κατηγορουμένων ανακριτής και εισαγγελέας αποφάσισαν να τους αφήσουν ελεύθερους, επιβάλλοντάς τους περιοριστικούς όρους, απαγόρευση εξόδου από την χώρα και χρηματική εγγύηση ύψους 20.000 ευρώ έκαστος. Οι δύο υπεύθυνοι της εταιρείας βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία και σωματικές βλάβες, από αμέλεια κατά συρροή. Στον εισαγγελέα της Τρίπολης είχαν υποστηρίξει ότι πήραν όλα τα μέτρα που απαιτούνται, αλλά δεν υπολόγισαν τον αστάθμητο παράγοντα του καιρού. Συνολικά 18 άτομα συμμετείχαν στην εκδρομή που άρχισε το μεσημέρι του Σαββάτου στην όχθη του ποταμού Λούσιου και ήλθε να καταδείξει το επικίνδυνο κενό νόμου γύρω από τη λειτουργία γραφείων που οργανώνουν εκδρομές αυτού του είδους. Η πεζοπορία μετατράπηκε σε τραγωδία, όταν οι εκδρομείς παρασύρθηκαν από μεγάλο όγκο νερού και λάσπης που κατέβασε το ποτάμι. Έξι εκδρομείς, ηλικίας μεταξύ 21 και 39 ετών, έχασαν τη ζωή τους. Δέκα κατόρθωσαν να σωθούν. Οι έρευνες για τους δύο εκδρομείς (της 36χρονης γυναίκας και 27χρονου άνδρα) που αγνοούνται παραμένουν άκαρπες, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν άνδρες της Πυροσβεστικής, βατραχάνθρωποι, στελέχη του Λιμενικού και εθελοντές. Το πεδίο των ερευνών επεκτάθηκε την Τρίτη σε μήκος δώδεκα χιλιομέτρων από το σημείο της τραγωδίας. Newsroom ΔΟΛ |
Αχιλλέα και εγώ μαζί σου..Σε καμία περίπτωση δεν ρίχνω ουδεμία ευθύνη στα αδικοχαμένα άτομα της εκδρομής...
Και δεν καταλαβαίνω γιατί η αυτοσυντήρηση, η λογική και η ανεξαρτησία πρέπει να είναι τόσο σημαντικοί παράγοντες σε μια οργανωμένη εκδρομή... Ναι ρε παιδιά εγώ κάθομαι όλο το χρόνο στον καναπέ μου γιατί έτσι γουστάρω και έτσι μου αρέσει και ένα ωραίο πρωινό αποφασίζω να κάνω μια εκδρομούλα στη φύση... Και τι πιο λογικό από τη στιγμή που δεν έχω ιδέα από το μέρος που θέλω να πάω, να απευθυνθώ σε ένα εξειδικευμένο γραφείο που οργανώνει τέτοιες εκδρομές και έχει άδεια λειτουργίας από το κράτος... Δηλαδή για να κάνεις κάποιος μια εκδρομή θα πρέπει να ασχολείται μόνιμα με τη φύση και να μάθει τη γεωλογία και τη γεωγραφία όλης της Ελλάδας για να μην τον θεωρήσουν άμυαλο και με περιορισμένη ατομική ευθύνη ;; Πας μια εργανωμένη εκδρομή στην Τυνησία για παράδειγμα και βρίσκεσαι στην έρημο πάνω στο καμηλάκι σου και αρμενίζεις...Και σηκώνεται ένας αέρας και σε πλακώνει η άμμος... Εδώ ποιος φταίει ;; Το περιορισμένο αίσθημα αυτοσυντήρησης ή το ότι δε μελέτησα την έρημο πριν πάω ;; Βγαίνεις στο μπαλκόνι σου να πιεις ένα καφεδάκι και πέφτει το μπαλκόνι.. Εδώ σίγουρα φταίει ο παπάρας ο μηχανικός γιατί δεν έκανε σωστά τη δουλειά του...σωστά ;; 'Η μήπως η έλλειψη αυτοσυντήρησης,λογικής και το ότι δεν πρόβλεψες πως όλα μπορούν να συμβούν ώστε να μην βγαίνεις στο μπαλκόνι ;; (άσε που μια ζωή ήσουν και καντέμω) Εγώ προσωπικά βλέπω το ίδιο το μηχανικό με τον ξεναγό-οδηγό ή όπως τον λέμε τέλος πάντων... Ίδιες ευθύνες έχουν και ακόμα και αν πέσουν σε πελάτες που είναι ζώα και με περιορισμένες ευθύνες, αν δεν μπορούν να τους κουμαντάρουν, να κλείσουν το μαγαζί ή να προσλάβουν περισσότερο προσωπικό... Και στην τελική γι' αυτό υπάρχουν οι οργανωμένες εκδρομές...Για να τα σκας και για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.... |
Εντοπίστηκε η 7η αγνοούμενη
Εντοπίστηκε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα της Τετάρτης (30/5) η σορός της Μαρίας Παρνάσσα μέσα στο ποτάμι, κοντά στη Μονή Προδρόμου. Στην περιοχή έσπευσαν συνεργεία διάσωσης προκειμένου να περισυλλέξουν το πτώμα της άτυχης κοπέλας, το οποίο θα διακομιστεί στη συνέχεια στο νεκροτομείο του Λαϊκού νοσοκομείου προκειμένου να γίνει η ιατροδικαστική εξέταση. news.contra.gr |
Δέσποινα νομίζω υπεραπλουστεύεις λίγο.
Είναι εντελώς διαφορετικά θέματα η στοιχειώδης αυτοσυντήρηση, και οι ατυχείς συγκυρίες. Υποτίθεται ότι σε ένα Σ/Κ χαλάρωσης και ηρεμίας, το άτομο ίσως δεν αναπτύσσει ίδιαν πρωτοβουλία, αλλα δεν αφήνεται και έρμαιο της τύχης του κόντρα στην κοινή λογική .Μόνο και μόνο ,επειδή συμμετέχει σε ένα οργανωμένο γκρούπ, και έχει πληρώσει κάποια χρήματα. Ειδικά όταν οι αντιξοότητες του εγχειρήματος είναι ορατές,όπως στην περίπτωσή μας έντονη βροχόπτωση ,χαμηλή θερμοκρασία ,νεφελώδης ατμόσφαιρα, και δεν ξέρω άλλο τι.Κοινώς όταν μια κατάσταση είναι έντονα οφθαλμοφανής, δεν προκαλούμε την τύχη μας. Σχετικά με το δεύτερο παράδειγμα τώρα, ίσως έχεις ακούσει για επαγγελματίες σκιέρ που χάθηκαν σε χιονοστιβάδες ,"η ακόμα καλύτερα την περίπτωση Παπανδρέου , διακεκριμένου μέλους του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου , με 7 επιτυχείς αναβάσεις των Ιμαλαϊων , που πρόπερσι απο κακή εκτίμηση ίσως , πάτησε μαλακό χιόνι, με αποτέλεσμα να εξαφανισθεί σε χαράδρα της Αμνα Πούρνα. Μια ατυχής συγκυρία , ένα ύπουλο παιχνίδισμα της φύσης , ανάλογο με την υπόθεση αμμοθύελας που επικαλείσαι. Τεσπα,το καλό θα ήταν να μην κλαίνε τόσες μάνες σήμερα, αφού ότι κι αν πούμε εκ των υστέρων εμείς , δυστυχώς δεν αλλάζει τίποτα. |
Το γεγονός ότι πληρώνεις για να κάνεις trekking, ανάβαση, κατάβαση, ή ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς, δε σημαίνει ότι πληρώνεις συνοδό να σου κρατάει το σκοινί να μην πέσεις, πληρώνεις κάποιον να σε οδηγήσει κάποιον που ξέρει, εμπιστεύεσαι σε κάποιον τη ζωή σου. Όπως πολύ σωστά ανέφερε η Μαριώ, στην γέφυρα της Χαλκίδας υπάρχουν πολλοί θάνατοι από ανθρώπους που πήγαν να κάνουν bunjee jumping και εμπιστεύθηκαν τη ζωή τους σε κάποιους ανεύθυνους που δεν είχαν την στοιχειώδη λογική να αλλάζουν τα σκοινιά που σε δένουν όταν πηδάς. Σε αυτή τη περίπτωση θα κατηγορήσεις αυτούς που πήγαν να πηδήξουν ή τους διοργανωτές για τον λάθος χειρισμό των καταστάσεων;
|
Μάλλον έχει γίνει μια μικρή παρανόηση: κανείς δε μειώνει τις ευθύνες των διοργανωτών της συγκεκριμένης δραστηριότητας και της έλλειψης νομικού πλαισίου (όπως το χιλιοακούσαμε)! Αυτό που κάποιοι πιστεύουν, είναι πως μεγάλο μέρος ευθύνης, ίσως το μεγαλύτερο, φέρουν και τα θύματα!
Η επιλογή ενός αμφιβόλου προέλευσεως γραφείο, η αγνόηση των συμβουλών των κατοίκων για τη μεγάλη επικινδυνότητα, η μη αίσθηση του κινδύνου λόγω καιρού, η επιλογή ενός δύσκολου ποταμού για πρώτη επαφή με αυτό το είδος εναλλακτικού τουρισμού και η απόλυτη ανάθεση της ασφάλειας 18 ατόμων σε έναν οδηγό (αμφιβόλου, επίσης, εκπαίδευσης) βαρύνουν αποκλειστικά τους μετοικήσαντες εις άλλον κόσμον... |
Μα καλά μιλάς σοβαρά; Αν δηλαδή οδηγάς το μηχανάκι με συνεπιβάτη από πίσω και πας και - χτύπα ξύλο - τσακιστείς, θα φταίει ο συνοδηγός που επέλεξε να συνταξιδέψει μαζί σου επειδή έβλεπε το κίνδυνο να έρχεται και δεν έκανε τίποτα;
|
Δε βρίσκω καμία σχέση με το παράδειγμα που φέρνεις, παρόλα αυτά δεν ανεβαίνω ποτέ σε μηχανάκι που δεν ξέρω ποιος το οδηγάει! Και αν ο οδηγός είναι με χτεσινό δίπλωμα και ανύπαρκτη εμπειρία, δεν ανεβαίνω που να με πληρώνει!
Ας μην το γελοιοποιούμε το θέμα! Είναι σοβαρό και ελλείψη νομικού πλαισίου (που κανείς δεν εγγυάται ότι θα εφαρμόζεται ακόμα κι αν υπάρχει), ο πολίτης φέρει μεγάλο μέρος ευθύνης για την ασφάλειά του! Εκτός αν θεωρήσουμε τον κόσμο πρόβατα που χρειάζονται τσομπάνη για το κάθε τι! |
Παράθεση:
:worship::worship::worship: |
Παράθεση:
Oυϊ ....η ευθύνη θα βαραίνει αποκλειστικά τον συνοδηγό που σε επέλεξε , δίχως να ξέρει εαν διαθέτεις δίπλωμα οδήγησης , εαν τα είχες κοπανήσει προηγουμένως, εάν το μηχανάκι σου έχει άριστα φρένα... Απλά πράγματα εν προκειμένω... |
Έχετε συναίσθηση της έννοιας της λέξης "Οδηγός";
Οδηγός είναι αυτός που αναλαμβάνει την ευθύνη να σε πάει από ένα μέρος σε ένα άλλο. Αν όπως λέτε οι συμμετέχοντες έχουν την ευθύνη των πράξεων τους, τότε τι τον ήθελαν τον οδηγό; Για μπιμπελό; Όσο για τα φαιδρά του στύλ "ο οδηγός είναι με χτεσινό δίπλωμα και ανύπαρκτη εμπειρία", "αν διαθέτεις δίπλωμα οδήγησης , εαν τα είχες κοπανήσει προηγουμένως, εάν το μηχανάκι σου έχει άριστα φρένα" δε τα σχολιάζω γιατί τα θεωρώ προσπάθεια να φέρετε το παράδειγμα στα μέτρα σας. Εσύ Μαρία, που έχει δίπλωμα τόσα χρόνια, δεν έχεις πιει, τα φρένα του δικύκλου σου είναι οκ, αν πάρεις κάποιον μαζί σου στο μηχανάκι και επειδή δεν υπολόγισες καλά μια κατάσταση βρεθείς ξαπλωμένη φαρδια πλατιά στην άσφαλτο, θα πεις στους συγγενείς αυτού που σκοτώθηκε "δε φταίω εγώ, ο νεκρός φταίει επειδή επέλεξε να έρθει μαζί μου;" Σκεφτείτε το λίγο. |
Βασικά μια τυπική συναίσθηση των εννοιων ...μάλλον την διαθέτουμε πολύ.
Κανόνας πάντως είναι , τα φαιδρά παραδείγματα , να επισύρουν εξίσου φαιδρές απαντήσεις. Ρεαλιστικά όμως αν δούμε το όλο ζήτημα ,εντελώς ωμά υποθέστε για να ακριβολογούμε , εγω που δεν με λένε Μαρία , αλλα οδηγώ απο τα 16 μου δυνατά αυτοκίνητα , εαν δεν είμαι σε θέση να υπολογίσω την νταλίκα που θα με κλείσει απο τον παράδρομο ,σαν απρόβλεπτο παράγοντα ,η Αλέξα που θα κάθεται δίπλα μου και θα διαλυθεί απ" την σύγκρουση σαφέστατα θα φέρει την αποκλειστική ευθύνη ,της ακαριαίας μετάστασης της , σε άλλα υψηλότερα επίπεδα. Αυτό είναι μια σκληρή αλήθεια . Εφόσον μπορούσε αντί να έρθει μαζί μου ,να χρησιμοποιήσει ταξί ,"η να επιλέξει ασφαλέστερη διαδρομή με λεωφορείο ,"η να μείνει σπίτι να πλύνει κανα πιάτο στην τελική. |
Όσο για τα μηχανακια που αναφέρατε ο συνεπιβάτης πολλές φορές μπορεί εάν δεν έχει στοιχειώδη γνώση ισοροπίας να προκαλέσει από μόνος του ένα ατύχημα. Γενικά τα δίτροχα είναι μαγνήτης περισσοτέρων κινδύνων μιας και το σώμα παραμένει ακάλυπτο και πολύ συχνά και το κεφάλι.
Αυτό που θέλω να ρωτήσω Κασσάνδρα και Παυλίνα όμως είναι για μια άλλη αντιστοιχία. Θυμάστε μήπως μια σχολική εκδρομή με λεωφορείο που είχε την ατυχία να πέσει πάνω σε ένα φορτηγό με ξύλινα φύλλα στα Τέμπη? Στην συγκεκριμμένη περίπτωση έφταιγαν τα παιδιά επειδή ήθελαν και πήγαν? Ή μήπως οι γονείς που τα άφησαν και πήγαν? |
Aτυχείς συγκυρίες φίλε μου.:(
|
Δε μπορούμε να εξομοιώνουμε τα ατυχήματα στο δρόμο που κυκλοφορούν χιλιάδες οχήματα και που οι λόγοι για ένα ατύχημα είναι δεκάδες με αυτό που συνέβη στο ποτάμι!!!!
Εν τοιαύτη περιπτώση, δε θα έπρεπε να βγαίνουμε καθόλου από το σπίτι μπας και καμιά ανεύθυνη γειτόνισα ποτίζει τα φυτά της και, από αμέλεια, κουνήσει καμιά γλάστρα και μας έρθει στο κεφάλι ή πέσει κανένα μπαλκόνι από εγκληματική αμέλεια εργολάβου και αστοχία υλικών και μας πλακώσει!!!! Θεωρώ ότι ήδη έχω εκφράσει επαρκώς την άποψή μου επί του θέματος και ό,τι άλλο γράψω θα είναι απλή επανάληψη! Και στο φινάλε, dear admin, ο φασισμός σου δε μπορεί να περάσει παντού και δε γίνεται όλοι να ασπάζονται τις απόψεις σου... ;p |
Όντως..αρκετά το έχουμε κουράσει !!!!
|
Δηλαδή αν πάω πεζοπορία και σκοτωθώ είναι κακό του κεφαλιού μου που πήγα, αν σκοτωθώ μέσα στο λεωφορείο είναι ατυχής συγκυρία ή συνηθισμένο φαινόμενο επειδή κυκλοφορούν χιλιάδες οχήματα, με αυτά που μου απαντήσατε.
Άρα σκέπτομαι με τη σειρά μου: Στην πεζοπορία δεν ήταν ατυχής συγκυρία. Τα νερά το είχαν αποφασίσει να πέσουν εκείνη την ώρα. Ο μόνος κίνδυνος μιας πεζοπορίας είναι να πνιγείς στο ποτάμι. Άρα αν το μάθεις καλά αυτό ουτε καν οδηγό δεν θες. Σωστά ? Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν το είχα σκεφτεί ποτέ έτσι. |
Παράθεση:
Δε δέχομαι κανέναν να μου λέει "αυτή είναι η άποψή μου, αν σας αρέσει". Αν θες να εκφράσεις την άποψη σου, πρέπει να είσαι και σε θέση να την υποστηρίξεις ή και ακόμα να την αλλάξεις. Διάλογο κάνουμε όχι μονολόγους. |
Καταρχάς με όσα λέτε έχεται καταργήσει τον μισό ποινικό κώδικα.Την ευθύνη σε κάθε περίπτωση και ποινικη και ηθική την έχουν οι διοργανωτές,οι υπεύθυνοι και οι επικεφαλείς-οδηγοί.Αν ξεκίναγαν μόνοι τους μια παρέα να κάνουν του κεφαλιού τους στο ποτάμι,χωρις οδηγούς και χωρίς να έχουν εμπειρία τότε θα είχατε δίκιο.
|
| Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 21:57. |
WORLD.gr Copyright ©2004 - 2026 | Powered by vBulletin