WORLD.gr

WORLD.gr (http://www.world.gr/forum/)
-   Ελλάδα (http://www.world.gr/forum/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/)
-   -   Εικόνες Κατοχής στο κέντρο της Αθήνας (http://www.world.gr/forum/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/%CE%95%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%AE%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%AD%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%91%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE%B1%CF%82-7367.html)

depoina 22-06-2008 19:10

Εικόνες Κατοχής στο κέντρο της Αθήνας

Στα 64 του χρόνια ο Δημήτρης Θεοφιλόπουλος μένει σε έναν από τους ξενώνες που αξιοποιεί ο Δήμος Αθηναίων για τη φιλοξενία των αστέγων. Κάθε μεσημέρι, γύρω στις 12.00, όπως και κάθε απόγευμα κατά τις 18.00, κατευθύνεται με βαριά βήματα προς τη συμβολή των οδών Σοφοκλέους 70 και Πειραιώς 35, για τον «άρτον ημών τον επιούσιον», όπως λέει.

Eκεί βρίσκεται ο χώρος σίτισης του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων του Δήμου της Αθήνας (Κ.Υ.Α.Δ.Α), όπου μαζί με άλλους 1.500 άπορους και άστεγους Ελληνες και αλλοδαπούς, απολαμβάνει καθημερινά ένα πιάτο φαϊ. «Δεν ήμουν πάντα σε αυτή την κατάσταση», προσπαθεί να ψελλίσει μ έσα από τα πυκνά γένια του.
«Ημουν μαραγκός στο Περιστέρι επί πολλά χρόνια. Οταν πέθανε η γυναίκα μου, ήρθε η καταστροφή μου, οικογενειακή και οικονομική. Ερχομαι εδώ τρία χρόνια περίπου. Να μην μπορώ να πάρω ούτε σύνταξη από το ΤΕΒΕ, ούτε μια σύνταξη απορίας;», αναρωτιέται με αγανάκτηση.
Βαδίζει αργά προς την ουρά που έχει δημιουργηθεί και πυκνώνει από δεκάδες άπορους, άστεγους, εξαρτημένους και αλλοδαπούς, κάθε ηλικίας.

Αρκετοί διεκδικούν τις πρώτες μερίδες που τους εξασφαλίζουν μια θέση στην τραπεζαρία για να απολαύσουν το φαγητό τους. Οι υπόλοιποι είτε παίρνουν τα κεσεδάκια με το φαγητό μαζί τους είτε τρώνε στον προαύλιο χώρο. Το πιάτο ημέρας περιλαμβάνει πατάτες στο φούρνο με κρέας, ψωμί και αναψυκτικό.

Εδώ υπάρχει αγάπη
Με τη ζέστη να έχει χτυπήσει «κόκκινο», η κ. Ζουμπουλία Τσιαμούρη κάθεται να ξαποστάσει στον εσωτερικό χώρο των γραφείων.
«Εδώ και τέσσερα χρόνια τρώω εδώ, εγώ και ο άντρας μου. Είναι 73 ετών και δεν έχουμε εισόδημα. Πού να κάνει μεροκάματο;», αναρωτιέται. «Ο Θεός έχει δώσει αγάπη. Εδώ τρώμε καλά. Να ναι καλά οι άνθρωποι», λέει με πίστη.
Αλλά η αισιοδοξία της κ. Ζουμπουλίας δεν μπορεί να αναιρέσει τα θλιβερά συμπεράσματα που προκύπτουν από τον αυξανόμενο αριθμό των «επισκεπτών» στο κέντρο σίτισης του Δήμου Αθηναίων. Μόνο το 2008 προστέθηκαν 250-300 άτομα την ημέρα στα συσσίτια, μια αύξηση περίπου 20%.

«Αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται στον δρόμο για λόγους οικονομικής ανέχειας», επισημαίνει ο κ. Ελευθέριος Σκιαδάς πρόεδρος του Κ.Υ.Α.Δ.Α, ο οποίος συμμετείχε από τα πρώτα βήματα της δημιουργίας του δημοτικού Οργανισμού. «Σήμερα μοιράζονται περίπου 1.500 μερίδες φαγητού ημερησίως, εκ των οποίων οι 100 διανέμονται καθημερινά από εννέα εθελόντριες (μία γιατρό, τρεις δικηγόρους και τέσσερις επιχειρηματίες) σε στοχευμένα σημεία, δηλαδή σε σπίτια ανήμπορων γερόντων και σε οικογένειες που δυσκολεύονται να προσεγγίσουν το κέντρο».

Ο άστεγος που έγινε συμβασιούχος
Αρκετοί άστεγοι και άποροι εργάζονται ως εθελοντές στο πρόγραμμα σίτισης του Δήμου. Ενας από αυτούς, ο 25χρονος Λεωνίδας Μπαλίκης, είδε να αλλάζει η ζωή του από τη μία μέρα στην άλλη. Γεννημένος στην Καλαμάτα, ήρθε στην Αθήνα πριν από ενάμιση χρόνο για μια καλύτερη ζωή.

«Κανείς δεν πλήρωνε στην ώρα του, δεν μου κολλούσαν ένσημα και κάποια στιγμή βρέθηκα χωρίς εισόδημα», περιγράφει. Οικογένεια δεν υπήρχε, αφού ο παππούς και η γιαγιά που τον μεγάλωσαν δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή. «Εμεινα στους δρόμους, πείνασα, και δω βρήκα ένα πιάτο φαϊ. Μετά από λίγο καιρό αποφάσισα να βοηθήσω στο κέντρο σίτισης, αφού δεν έκανα τίποτε».

Την Κυριακή του Πάσχα, καθώς δούλευε στο εορταστικό τραπέζι για τους αστέγους, συναντήθηκε με τον δήμαρχο, Νικήτα Κακλαμάνη, και του είπε την ιστορία του. «Ο δήμαρχος συγκινήθηκε από την ιστορία μου και μεσολάβησε να κάνω μία σύμβαση για τον επόμενο χρόνο. Τον Ιούλιο θα πληρωθώ για πρώτη φορά μετά από καιρό...».

Τα χαρακτηριστικά του άστεγου Αθηναίου
  • 89% των σιτιζόμενων είναι Ελληνες, ενώ το 77% είναι άνδρες.
  • 46% έχουν δηλώσει ότι δεν έχουν καμία πηγή εισοδήματος.
  • 98% των ενταγμένων στα προγράμματα στέγασης είναι Ελληνες.
  • 77% δεν έχουν καθόλου οικογένεια (είναι άγαμοι ή διαζευγμένοι). (ethnos.gr)

Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 08:30.

WORLD.gr Copyright ©2004 - 2026 | Powered by vBulletin

Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0